SERGEJ LAVROV: Kina će u 2018. postati najjača ekonomska sila na svetu

rus

Foto: Reuters

Kina će, uz podršku Rusije i Indije, već naredne godine smeniti SAD sa trona najjače ekonomske sile. Dolazi vreme promena koje će predvoditi Peking u saradnji sa Moskvom, smatra šef ruske diplomatije

Kina će 2018. prestići SAD i postati najjača ekonomska sila na svetu, tvrdi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je juče u intervjuu „Raša tudeju“, govoreći o situaciji u svetu, istakao da dolazi vreme promena koje će predvoditi Peking u saradnji sa Moskvom.

Ulaganja u Južnu Ameriku

Lavrov smatra da će Kina, uz podršku partnera iz BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), preuzeti vodeću ulogu u svetu, verovatno već naredne godine.

– Uz podršku prvenstveno Rusije i Indije, Kina će vrlo brzo smeniti Ameriku sa trona najjače ekonomske sile – istakao je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Kinezi će se već 2018. okrenuti Latinskoj Americi, što bi moglo značajno da ojača njihovu ekonomiju.

IVICA DAČIĆ: “Amerika nam nije prijatelj”

– Peking ima ekonomske mogućnosti i zainteresovan je da ulaže u Latinsku Ameriku jer tamo nemaju mnogo mineralnih resursa. Međutim, taj deo sveta je interesantan ne samo Kini već i Rusiji. Kako naše i kineske kompanije budu ulazile dublje u Južnu Ameriku, uveren sam da će se novi projekti samo otvarati. Tome će se pridružiti i članice BRIKS, kao i Nova investiciona banka, koju je osnovao BRIKS – naveo je Lavrov.

On smatra da će članice BRIKS srušiti sistem u kojem jedna sila kreira svetsku politiku.

– Upravo će BRIKS dovesti do multipolarnog sveta. Mislim da naši zapadni partneri u G20 sve više shvataju da moraju da se dogovaraju sa drugima – rekao je Lavrov.

Kako je istakao, promene su već vidljive u svakom segmentu.

– Globalna finansijska reforma koja traži nove centre ekonomskog rasta i sve manja uloga dolara predstavljaju tranziciju ka multipolarnom svetu. Pokretačka sila reforme najverovatnije će biti format G20, čija polovina članica ima isti cilj kao Rusija, a to je decentralizacija svetskih finansija – objasnio je Lavrov.

Nema striktnih pravila

Na pitanje kakva su nova pravila tog multipolarnog sveta i ko ih određuje, ruski ministar spoljnih poslova kaže da njih ne bi trebalo posebno postavljati.

– Pravila će se sama nametnuti kako se svet bude transformisao. Proces bi trebalo da evoluira fleksibilno, ne uz pomoć nekih striktnih parametara. Ruski pristup integracionim projektima je baziran na sveobuhvatnosti i fleksibilnosti. To je kao kad ljude pustite da idu preko travnjaka, pa nakon što oni utabaju stazu gde im odgovara, vi je tu i napravite – kazao je Lavrov.

PUCNJAVA U MOSKVI: Ima poginulih, policija juri napadača koji je uzeo taoce

On je odao priznanje bivšem ruskom ministru spoljnih poslova Jevgeniju Primakovu, za kojeg tvrdi da je bio vizionar i utemeljitelj ideje o multipolarnom svetu.

– Primakov je predvideo stvaranje multipolarnog sveta. On je ojačao ruske veze sa Indijom i Kinom, iz čega je, kao što svi znamo, nastao BRIKS, koji će dovesti do tog multipolarnog sveta – rekao je šef ruske diplomatije.

DVADESETOGODIŠNJI MLADIĆ IZ BEOGRADA PREMINUO OD MALIH BOGINJA

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)