Senzacionalno otkriće u dubinama okeana će promeniti evropsku istoriju!

dno
Naučnici sa univerziteta Bredford u Velikoj Britaniji došli su do zapanjujućeg otkrića, koje u potpunosti menja sliku o praistoriji Starog kontinenta.

Naime, oni su došli do dokaza koji upućuju da je „agrikulturna revolucija nastala skoro 2000 godina ranije u odnosu na dosadašnje uverenje naučnika“.

Arheolozi su tragove pronašli u ostacima sedimentnih stena, u vodama Velike Britanije Naučnici su otkrili da su preci čoveka već u kamenom dobu, 6.000 godina pre nove ere, koristili brašno!

Ove tvrdnje objavljene su u časopisu „Science“, a kao dokaz istraživači su priložili rezultate DNK testiranja sedimentnih stena, u kojima su pronađeni tragovi koji ukazuju da su naši preci u mezolitu bili znatno napredniji nego što mislimo.

DNK izvučen iz sedimentnih stena ukazuje na prisustvo žitarica, najverovatnije pšenice, koja je korišćena u formi najsličnijoj brašnu. – Korišćenje pšenice je postojalo mnogo ranije nego što smo mogli da zamislimo.

To je kompleksan proces o kojem sada znamo jako malo. Trudićemo se da saznamo više o tome, ali i samo ovo saznanje predstavlja revolucionarno otkriće – naveo je profesor Vins Gafri, sa univerziteta u Bredfordu.

Istraživanje je vršeno u oblasti Solent u Velikoj Britaniji, na mestu koje je zaštićeno arheološko nalazište.

Danas se nalazi pod vodom, ali je pre 6.000 godina bilo kopno koje su naseljavali praistorijski ljudi.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Independent, Blic)

2 Comments on "Senzacionalno otkriće u dubinama okeana će promeniti evropsku istoriju!"

  1. Dragan Mihajlovic | 28. February 2015. at 16:47 |

    Ne bre,istorija je tek počela sa Amerima…mi ostali smo i sad necivilizovani divljaci…

  2. раја из босне и иначе сматра енглезе великим папцима које могу употријебити како хоће, па их то откриће да се пољопривредом најприје бавило на терену данашње енглеске и запада и не изненађује!
    раја је раја!!!

Comments are closed.