ŠENGEN ULAZNICA: Od sada putovanje u zemlje EU košta 5 evra

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija predložila je danas uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja i građani stariji od 18 godina iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u Šengen plaćaće “ulaznicu” od pet evra.

Cilj uvodenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) jeste jačanje bezbednosnih provera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu, obrazložila je Evropska komisija.

[adsenseyu4]

Sistem ETIAS prikupljaće informacije o svima koji bez viza putuju u EU, što će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unapređenju unutrašnje bezbednosti i istovremeno ubrzati legalna putovanja širom šengenske zone.

Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je reč o režimu kontrole, lakšem za posetioce.

Kako je navela Komisija, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provera, “onlajn” dozvola za putovanje u Šengen izdavaće se automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahteva.

Popunjavanje zahteva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš.

Dozvola će važiti pet godina i to za više putovanja i koštaće pet evra, a mlađi od 18 godina je neće plaćati.

– Obezbeđenje naših granica i zaštita naših građana su prvi prioritet. Sistem ETIAS će zatvoriti jaz u informacijama za putnike koji putuju bez viza… Istovremeno će budući ETIAS biti lak, brz, jevtin i efikasan – istakao je prvi potpredsednik EK Frans Timermans.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Beta)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]