SAMI “OČI U OČI”: Merkel u Rusiju došla sa 4 jasna cilja, poslednji treba Nemačku da stavi u prvi plan na svetskoj sceni

Merkel

Foto: tanjug/AP

Angela Merkel došla je u Putinovu daču u Sočiju, i prvi put posle dve godine sela nasamo, oči u oči sa svojim ruskim kolegom. Ovaj susret zvanično je najavljivan kao “prethodnica samitu zemalja G20 u Hamburgu”, ali bi bilo naivno poverovati da je to jedini razlog. Teme razgovora dvoje državnika obuhvatile su i situaciju u Siriji, Ukrajini, kao i evropske sankcije Rusiji…

Nemački politički analitičari u svojoj nedavnoj izjavi za “Dojče vele” smatrali su da je Angela Merkel na neki način bila primorana na ovakav potez. Parlamentarni izbori u septembru se bliže, a ona mora da ostavi utisak najmoćnije žene Nemačke, ali i legitimne naslednice titule “lidera slobodnog sveta”, kako ju je na kraju svog mandata nazvao bivši predsednik SAD Barak Obama.

Cilj Merkeline posete je da u javnosti i među svojim istomišljenicima u EU održi sliku jake Unije, koja ne dozvoljava Putinu da radi šta god poželi i šalje poruku da će snositi posledice za to. Jednostavno, spoljna politika donosi pregršt poena kod glasačkog tela, a jedan vrsni političar poput Angele Merkel to veoma dobro zna.

 

[adsenseyu1]

Drugo, Merkelova ne sme sebi da dozvoli pogoršanje odnosa sa Vladimirom Putinom. Pomenuti izbori se bliže, a rival Martin Šulc je nikad ozbiljniji i nikad popularniji. S obzirom da ceo Zapad snažno veruje da je Rusija i te kako sposobna da utiče na izbore u drugim zemljama, Merkelova ne sme sebi da dozvoli da stekne moćnog neprijatelja poput Putina, koji bi u tom slučaju bez problema podržao njene rivale u trci za novi kancelarski mandat. Uostalom, podržao je Trampa i Marin le Pen. Jedan je već pobedio, a druga se nalazi u odlučujućem krugu izbora.

Uz to, Putin se danas sastaje sa Redžepom Tajipom Erdoganom, svojim preobraćenim bliskim saveznikom koji je već duže vreme poput kamena u cipeli Evropske unije. Iako je Erdogan neretko pretio praznom puškom, pre svega svojim omiljenim kapitalo – migrantima, Merkelova je definitvno iskoristila priliku da sa Putinom prodiskutuje i o Turskoj, i možda iskoristi eventualnu dobru volju svog domaćina i pošalje poruku razuzdanom Erdoganu.

Foto: Tanjug/AP

Četvrti zadatak zbog kog je Angela Merkel došla u Moskvu je da se što bolje pripremi za “susret godine” između Vladimira Putina i Donalda Trampa, koji će se održati na samitu G20. Merkel želi da se, kako Nemačkoj tako i celom svetu, nametne kao posrednik između dvojice autoritarnih lidera, i tako u slučaju “uspešnog i prijateljskog razgovora Putina i Trampa” i ona sama pokupi neprocenjive zasluge za tako nešto.

Uostalom, svega nekoliko sati posle sastanka sa njom Vladimir Putin je podigao slušalicu “crvenog telefona” u Kremlju i javio se na poziv iz Bele kuće. Sastanak je i zvanično potvrđen, lokacija je Hamburg, a domaćin je, pogađate – Angela Merkel.

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Vladimir Filipović,Blic.rs)

 

[adsenseyu2]