ŠAMAR USRED TIRANE: Prva reakcija NATO na formiranje “Vojske Kosova”

vojska

Foto: Rojters

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je danas da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku može imati negativne posledice za integraciju Kosova u NATO.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tirani sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem, ona je ponovila da će NATO razmotriti nivo svog angažovanja sa KBS-om, ukoliko mandat ovih snaga evoluira, prenosi Radio slolobodna Evropa (RSE).

Gotemeler je podsetila da je generalni sekretar Jens Stoltenberg o stavu NATO prethodno razgovarao i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, kao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je istakla da NATO podržava dijalog Prištine i Beograda uz posredstvo EU.

BBC O FORMIRANJU VOJSKE KOSOVA: Marionetski projekat zapadnih sila, ujeda ruku koja ga hrani

– To je jedini način da se u regionu uspostavi mir i stabilnost – istakla je.

Gotemeler koja je u Tiranu doputovala uoči 10. godišnjice učlanjenja Albanije u NATO, pozvala je tu zemlju da iskoristi svoj uticaj i podrži taj proces, ali i da ohrabri Prištinu i Beograd da ostanu mirni i uzdržani.

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

ŽALIM ZBOG ODLUKE

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

– I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme – poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

 Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS – navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

USVOJILI ZAKONE I ODMAH UPUTILI PRETNJE: Vojska Kosova će imati mandat da izlazi i na “sever” zemlje

– Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog – ističe šef Alijanse.

vojska

Foto: Tanjug/AP, Filip Krajinčić

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

– NATO nastavlaj da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region – zaključuje se u saopštenju.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: tanjug, Beta)