“ŠAMAR” ALBANCIMA IZ EU: Ni ne pomišljajte na ukidanje granica!

Albanci

Foto: Tanjug/AP

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić upozorila je danas Prištinu i Tiranu da su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na korektno upravljanje granicama.

– I Kosovo i Albanija su se obavezali na korektno upravljanje granicama i graničnim prelazima uz puno poštovanje uslova koji proističu iz EU Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa tim – poručila je Kocijančić.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, povodom poziva direktora Kancelarije za KiM, Marka Ðurića, da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o “otvaranju granice između Kosova i Albanije od Nove godine”, Kocijančić kaže da EU obično “ne komentariše komentare”, ali i istakla da je u “trenutku kada predsednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga neophodno izbeći sve provokativne (ili one koje tako zvuče) izjave ili akcije”.

Na žalost, bolest je bila jača od njega: Dragan Jovanović se povlači iz glume! (INFO)

– Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim pravom, je kompleksan i težak proces, a dvema stranama je potrebno prostora za diskusije i mirna atmosfera gde će mudrost i liderstvo preovladati – poručila je Kocijančić.

Portparolka Evropske komisije dodala je da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balknu na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju migracija, upravljanja granicama i bezbednosti.

Napomenula je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbediti unutar regionalnu trgovinu i ubrzati privredni rast i napredak.

DOKTORI U URGENTNOM CENTRU NISU ZNALI ŠTA IH JE SNAŠLO: Devojka (19) došla sa stravičnim bolovima u stomaku, a kada su lekari otkrili šta joj je, OSTALI SU U ŠOKU

Dodala je da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u celom regionu kao i da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom.

– Naši zajednički napori sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu i dobra saradnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbeđivanjen uslova za bezbedni i funkcionalan bezvizni režim su na snazi i od ključne su važnosti za EU – zaključila je Kocijančić.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)