SALVINI UZDRMAO EVROPU: Pokušali su da me ubiju jer sam stao na stranu Rusije!

Evropa

Foto: EPA – RICCARDO ANTIMIANI

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je danas da je grupa ukrajinskih neo-nacista, uhapšena zbog posedovanja čitavog arsenala oružja, htela da ga ubije

„To je bila jedna od mnogih pretnji smrću koje dobijam svaki dan. Tajna služba me je izvestila o ukrajinskoj grupi koja planira atentat na mene. Drago mi je što je to doprinelo da se pronađe arsenal nekih ludaka“, rekao je Salvini, koji je poznat po svojim jakim pro-ruskim stavovima, prenosi Ansa.

Italijanska policija privela je juče trojicu muškaraca, među kojima i jednog koji je povezan sa neofašističkom političkom strankom, nakon što je otkrila veliku količinu oružja, uključujući raketu vazduh-vazduh francuske proizvodnje, kao i materijal sa nacističkim simbolima.

MALI MILAN NAGAZIO OTROVNU RIBU U PARALIJI: “Morski pauk” pretvorio je u pakao poslednji dan letovanja porodici iz Bora (FOTO)

Policija je saopštila da je to otkriće rezultat prethodne istrage o Italijanima koji su učestvovali u ratu u istočnoj Ukrajini.

Italijanska policija i Tužilaštvo saopštili su da je informacija o postojanju zavere da se izvede atentat na Salvinija potekla od bivšeg agenta KGB, ali da za to nisu pronađeni dokazi.

U saopštenju se navodi da je do otkrivanja pokušaja prodaje rakete vazduh-vazdu došlo zahvaljujući nadgledanju pet Italijana, bivših policajaca bliskih Azovskom bataljonu.

Inače, zapadni mediji su u prvim izveštajima požurili da uhapšenu grupu povežu za Rusijom.

Prema tim pogrešnim navodima, među kojima je bio i Si-En-En, oni su uhapšene Italijane povezali sa „proruskim separatistima u Ukrajini“, umesto ssa suprotnom stranom, kako je navela italijanska policija.

Kada ih kontaktirao RT, predstavnici italijanske policije rekli su da se u prvom izveštaju potkrala greška, a tvrdili su i da policija nije navela na kojoj strani su se uhapšeni Italijani borili. Međutim, kako navodi RT, prvobitno saopštenje policije, kao i predstavnik policije na pres-konferenciji, naveli su da je reč o neonacističkoj grupi“.

Vođa protivterorističke službe policije Torina Luiđi Spina rekao je da je italijanska grupa pomagala „ukrajinskim nacionalističkim grupama u borbama protiv proruskih snaga u Donbasu“, preneo je novinar lista „Il Đornale“ Vivaldeli.

Među uhapšenim muškarcima je Fabio Del Berđolo, bivši inspektor koji se na izborima za italijanski Senat kandidovao ispred neofašističke stranke Forca nuova.

Policija je u raciji zaplenila automatske puške, pištolje, sačmare sa nacističkim obeležjem, kao i jednu raketu, koju je grupa navodno dobila od Katara.

Iz katarskog ministarstva spoljnih poslova za Rojters su rekli da je raketa francuske proizvodnje nekada bila u posedu vojske te zemlje, ali da je pre 25 godina prodata „trećoj prijateljskoj zemlji“.

         

(Dnevne.rs/Izvor: intermagazin.rs)