‘SAD vodile dvostruku igru’: PUTIN OTKRIO AMERIČKU TAJNU

predsednik

Foto: AP/Tanjug

Napori SAD u borbi protiv terorizma nisu davali rezultate jer su SAD vodile dvostruku igru, koristeći radi sopstvenih interesa deo terorista radi svrgavanja nepoželjnih režima, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, izražavajući uverenje da su SAD obmanjivale Rusiju i ceo svet govoreći o nuklearnoj pretnji Irana.

Putin je u Sočiju na skupu Međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj” rekao i da je “Islamska država” (IS) neprijatelj civilizacije i da se teroristi ne mogu deliti na umerene i neumerene.

Govoreći o Libiji kao primeru, ruski predsednik je rekao da je nemoguće ostvariti uspeh u borbi protiv terorista ako se deo njih koristi u borbi za svrgavanje nepoželjnih režima, jer se potom nije moguće osloboditi njihovog prisustva.

“Samo je iluzija da će se uspeti s njima izboriti, odstraniti ih iz vlasti, nekako se dogovoriti”, rekao je Putin i izrazio nadu da će nova vlada uspeti da stabilizuje situaciju, ali da “to još nije slučaj”.

[adsenseyu5]

“Oružje koje se predavalo tzv. Umerenim opozicionarima, neizbežno se našlo u rukama terorističkih organizacija”, kazao je predsednik Rusije i ukazao da je IS osvojila kontrolu nad ogromnim teoritorijama i da bi u slučaju zauzimanja Damaska ili Bagdada mogla ostvariti status praktično zvanične vlasti.

“Čitava međunarodna zajednica treba najzad da shvati sa čim se suočcavamo, u suštini sa neprijateljem civilizacije, čovečanstva i svetske kulture”, rekao je Putin i dodao da teroristi na taj način diskredituju islam.
Ruski predsednik je, takođe, rekao da ruska antiteroristička operacija u Siriji ima cilj da uspostavi mir i nanese preventivni udar na teroriste.

“Ona je potpuno legitimna, njen jedini cilj je uspostavljanje mira”, kazao je Putin a prenosti TAS S.
Predsednik Rusije je rekao da koordinacija destava Rusije sa SAD u Siriji ide u dobrom pravcu, ali ne tako brzo, kako bi trebalo.

Putin je naglasio da, međutim, vojna pobeda protiv ekstremista neće rešiti sve probleme, ali će stvoriti uslove za ono najvažnije – početak političkog procesa sa učešćem “svih zdravih, patriotski nastrojenih snaga sirijskog društva”.

“Sirijci treba da odlučuju o njihovoj sudbini uz izuzetno korektnu i uvažavajuću pomoć međunarodne zajednice”, dodao je predsednik Rusije.

[adsenseyu1]

(Tanjug)