RUSKI ODGOVOR NA ‘MAJKU SVIH BOMBI’: Amerika bacila čudovište teško 11.000 kilograma, međutim “tatu” Rusi još nisu upotrebili i 4 puta je jači (VIDEO)

vatra

Foto: Pixabay.com

Ceo svet zadrhtao je kada je čuo da je Amerika bacila “majku svih bombi”

Bacivši u četvrtak bombu GBU-43 na područje istočnog Afganistana. Prema podacima Vojske SAD bomba GBU-43/B nazvana “majka svih bombi” sada je po prvi put iskorišćena.

Bomba koja je teška 9,5 tona bačena je u oblasti Ačin u Nangar provinciji istočnog Avganistana. Pentagon je potvrdio da trenutno sagledava štetu.

 

[adsenseyu4]

 

Bomba ima snagu 11 kilotona TNT, a poređenja radi atomska bomba bačena na Hirošimu imala je 15 kilotona TNT. Međutim, “Majka svih bombi”, kako je kolokvijalno nazivaju, ipak nije najsnažnije nenuklearno oružje na svetu.

Četiri godine nakon što je SAD 2003. godine prvi puta testirao “Majku svih bombi”, Rusija je predstavila “Tatu svih bombi”, raketu četiri puta jaču od američke GBU-43. Ruski vojni funkcioner, prilikom predstavljanja “Tate”, rekao je da ta bomba nema rivala nigde u svetu.

“Tata svih bombi” (FOAB), poznat i po skraćenici ATBIP, na metu se dostavlja putem aviona bombardera te je termobaričko oružje, što znači da uz pomoć kiseonika koji se nalazi u okruženju generiše intenzivnu eksploziju visoke temperature.

“Kada govorimo o efikasnosti i raznornom potencijalu, ovo se oružje može se uporediti s nuklearnim”, rekao je Aleksander Rukšin prilikom predstavljanja.

(Dnevne.rs /Kurir /Izvor: haaretz.com, Gardijan, Jutarnji)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]