RUSKI DESANT NA ARKTIK: Putin zauzima NAJVEĆE SVETSKO BOGATSTVO pomoću moćne vojske

Arktik

Foto: tanjug/AP

Rusija je otpočela najveću vojnu operaciju na Arktiku još od vremena Sovjetskog saveza, što je veliki korak u ostvarivanju konačnog cilja – zauzimanja ogromnih resursa nafte i gasa na toj teritoriji, tvrde britanski mediji.

Moskva poseduje ledolomce na nuklearni pogon (Rusija je jedina zemlja na svetu koja ih ima), i čak povećava njihov broj, a sve kako bi dominirala nad tradicionalnim “polarnim” rivalima: Kanadom, SAD, Norveškom ali i novim igračem Kinom.

[adsenseyu4]

Razgovori sa zvaničnicima i vojnim analitičarima, kao i uvid u pojedina dokumenta Kremlja pokazuju da je Rusija na putu ne samo da sustigne moć koju je nekada imao SSSR, već i da postane još jača, navodi “Dejli mejl”.

Severni pol ima više ugljovodonika od Saudijske Arabije, a Putinova Rusija ga zauzima, pišu britanski mediji.

– Istorija se ponavlja. Pedesetih godina, tokom hladnog rata, SAD su dominirale u nekim oblastima u odnosu na nas. Međutim, pretekli smo ih i izgradili prvi nuklearni brod – “Lenjin”. Današnja situacija je slična – kaže Vladimir Blinov, jedan od zapovednika posade na nuklearnom ledolomcu koji je ime dobio po čuvenom revolucionaru.

Pod vođstvom predsednika Vladimira Putina, Rusija teži ka uzdizanju i jačanju vojske, njenom raspoređivanju na Arktiku, zajedno sa avio-bazama i radarima. U planu je izgradnja novih postrojenja na Severnom polu, i to na teritoriji od skoro 800 hiljada kvadratnih kilometara koje Rusija smatra svojom.

“Gardijan” navodi da se u ruskim medijima često objavljuju fotografije vojnika koji u prepoznatljivim belim uniformama vežbaju na Arktiku.

Polarna teritorija na severu leži na oko 412 milijardi barela nafte, što je skoro četvrtina svetskih neotkrivenih zaliha, objavilo je istraživanje Američkog geološkog instituta.

[adsenseyu1]

Rusija je u procesu proizvodnje još tri nuklearna ledolomca, od kojih će jedan biti ubedljivo najveći na svetu, čime će postojeću nuklearnu flotu povećati na šest moćnih plovila. Ruska Severna flota, sa bazom u ledenim vodama zaliva Kola u Murmansku, takođe će dobiti svoj nuklearni ledolomac.

– Kada smo bili pod Gorbačovim i Jeljcinom, naše granice na Arktiku nisu postojale. Mi nismo postojali na Arktiku. Srećom, sada ih vraćamo pod svoju kontrolu, tamo gde pripadaju – kaže profesor Pavel Makarevič, član Ruskog geografskog društva.

Ruske akcije na severu izazvale su veliku zabrinutost u Vašingtonu, a novi šef Pentagona Džejms Matis je u govoru pred Senatom upozorio da “nije pametno drugima prepuštati bilo koji deo sveta”. U svom izveštaju Matis je poteze Rusije opisao kao “agresivne i provokativne korake”, urgirajući da SAD što pre naprave strategiju kojom će tako nešto sprečiti.

To bi predsednika Donalda Trampa moglo da stavi u nezgodan položaj, pre svega zbog njegove želje da “ispegla” odnose sa Rusijom i posle više od 70 godina ih konačno učini boljim.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:V.Filipović,Blic.rs)

[adsenseyu2]