RUSIJA UVEK SPREMNA DA PRITISNE CRVENO DUGME

atomska

Foto: sumki.vpsvip.ru

Ruske lansirne rampe protiv atomskih bombi druge strane. Raketne jedinice stalno dobijaju moderno oružje

RUSIJA će razvijati i modernizovati svoje atomske potencijale na zemlji, morima i u vazduhu jer su oni glavna uzdanica da niko neće smeti da je napadne, glavna je poruka Putinovog govora na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane, koji je u petak održan u Moskvi. Ministar odbrane Sergej Šojgu je naglasio da su ruske strateške atomske snage uvek na traženom nivou spremnosti i one su zato garant uzdržavanja bilo kojeg neprijatelja.

– U raketnim jedinicama strateške namene više je od 95 lansirnih rampi u stalnoj bojevoj gotovosti – objasnio je ministar Sergej Šojgu. – Za to postoje opravdani razlozi jer se oko 200 američkih avionskih atomskih bombi nalazi u bazama u Belgiji, Italiji, Holandiji i Nemačkoj.

[adsenseyu5]

Ruske raketne jedinice dobijaju stalno moderno oružje. Od ove godine šest raketnih pukova imaju najmoćnije i najnovije ruske rakete “jars”. Radi se o raketama smeštenim u bunkerima, ali i onim mobilnim koji se nalaze na tegljačima. Od ukupnog broja strateških atomskih snaga 51 posto su nove rakete.

– Ruska armija je sada naoružana 47 posto savremenim oružjem – rekao je Šojgu.

Najviše rusko rukovodstvo je zadovoljno bojevom gotovošću svoje armije, a iznenadne provere će se nastaviti i u 2016. godine. Osim toga, planira se da armija ima 384.000 vojnika po ugovoru. Sada ima ukupno oko 950.000 vojnika i oficira.

Iduće godine ruska armija će dobiti pet pukova “S-400 trijumf”, kao i više raketnih sistema “iskander”. Na bojevo dežurstvo će se postaviti i tri velike radarske stanice, a mornari će dobiti dve moderne podmornice.

UNIŠTITI SVAKU PRETNjU

GOVORILO se i o situaciji u Siriji. Ministar odbrane RF Sergej Šojgu je kazao da Islamska država ima armiju od oko 60.000 ljudi i oni još uvek kontrolišu oko 70 odsto teritorije Sirije. A Putin je izjavio da će ruske snage u Siriji odmah uništiti svaki cilj koji im predstavlja pretnju, i da ruske vojne snage treba da reaguju punom snagom na svaku novu provokaciju.

[adsenseyu1]

(Branko VLAHOVIĆ /novosti)