RUSIJA UPOZORAVA: Intenzivirano stvaranje “Velike Albanije”!

Albanija

Foto: Tanjug/AP, Tanjug/Boki

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ukazalo je danas na to da se intenziviraju napori da se integrišu oblasti naseljene Albancima na Balkanu i upozorilo da se time komplikuje dijalog Beograda i Prištinei podriva atmosfera poverenja širom regiona.

Ministarstvo je u saopštenju ocenilo da “zapadni pokrovitelji Tirane nastavljaju da se pretvaraju da ne primećuju aktivne ”velikoalbanske” aspiracije”.

Intenziviranje napora da se intergišu oblasti naseljene Albancima u nizu susednih balkanskih zemalja i institucionalizacija ovog procesa u okviru regionalnog Saveza albanskih opština nije bezazleno, navodi se u saopštenju.

SRBIJA SPREMILA ODGOVOR FRANCUZIMA I NEMCIMA!? „Ovo nema nigde na svetu“

Rusko ministarstvo, s druge strane, navodi da ne može da ignoriše “niz koraka koje preduzima aktuelno albansko rukovodstvo, u vezi sa konsolidacijom ”albanskog faktora” u sklopu regionalne politike Tirane”.

Rama i Haradinaj na sednici vlada iz Tirane i Prištine – Printskrin: Facebook/Ramush Haradinaj

U tom kontekstu, podseća da je premijer Albanije Edi Rama “otvoreno rekao da je Kosovo za njega deo Albanije” i da “ujedinjenje Albanije i Kosova nije plan B, već plan A”.

– Realizaciju tog plana, albanski premijer povezao je sa unutrašnjopolitičkom i spoljnopolitičkom debatom oko moguće korekcije granice pokrajine, odnosno u okviru procesa dijaloga posredstvom EU s ciljem postizanja odgovarajućeg rešenja između Beograda i Prištine – navodi se u saopštenju.

Čini se, ocenjuje rusko ministarstvo, da u Tirani misle da postizanje takvog sporazuma između Beograda i Prištine predstavlja pretpostavku za dalje sprovođenje zloglasnog “”plana A”.

NEŠTO SE SPREMA: Srbija ponovo odlazi u “čelični zagrljaj” Rusije, a ovo bi mogle da budu POSLEDICE!

Ministarstvo je pozvalo zapadne partnere Albanije da konačno reaguju na “očigledne albanskocentrične težnje” Tirane i da, umesto formiranja sumnjivih struktura na lokalnom nivou, osiguraju da Priština ispuni svoje obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština na KiM.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: tanjug)