RUSIJA SE ZVANIČNO OGLASILA POVODOM AFERE “DODIK I IKONA”

Sergej

Foto: Tanjug/D.Kujundžić

Rusija još uvek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu poslednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno poreklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju senku na Rusiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva na Fejsbuku.

„Šireći insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora, angažovani mediji manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH i da bi se naša zemlja diskreditovala u očima njihove publike. Još uvek nisu predstavljeni dokazi o nezakonitoj nabavci ikone od strane poslednjeg vlasnika“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ

KRENULA NAPLATA POREZA: Frilenserima masovno stižu i rešenja, a cifre idu i iznad 10.000 evra

Rusko Ministarstvo navelo je da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao proverene informacije, umesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

„Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji – uključujući i najneprimereniji povod za jačanje antiruske propagande“, zaključuje se u saopštenju.

Tokom posete BiH u decembru 2020. godine, Lavrov je posetio Istočno Sarajevo, gde mu je član predsedništva zemlje Milorad Dodik poklonio pravoslavnu ikonu koja je, kako je saopšteno, stara 300 godina i navodno je „pronađena u Lugansku“. Ukrajinska ambasada u Sarajevu uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova zemlje u kojoj zahteva objašnjenje o poreklu ikone, koju je nazvala „objektom kulturnog nasleđa Ukrajine“. Takođe je u Ukrajini pokrenut krivični postupak u vezi sa izvozom ikone iz zemlje. Sama ikona predata je ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi.

“Обратили внимание на медийный ажиотаж вокруг темы принадлежности иконы св.Николая Чудотворца, которая была вручена…

Posted by Russian Foreign Ministry – МИД России on Петак, 15. јануар 2021.”

 

(Dnevne.rs/sputnjik)