RUSIJA POSTAVILA USLOV: Jedino pod ovim okolnostima će Putin posetiti Kolindu

Putin

Foto: Printscreen/youtube

Iako je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao da u ovom trenutku nije poznato kada će novi-stari ruski predsednik Vladimi Putin posetiti Hrvatsku.

Iako je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao da u ovom trenutku nije poznato kada će novi-stari ruski predsednik Vladimi Putin posetiti Hrvatsku, na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitrović, zagrebački Večernji piše da će šef ruske države doći u Zagreb samo ako ima jako dobar razlog za to.

I to je, piše liste, ponajpre ekonomski kao što je izuzetno jačanje privrednih odnosa i ozbiljnije investicije.

” Bez konkretnih rezultata posete ruski predsednik ne ide na put”, piše Večernji i dodaje, pozivajući se na svoja saznanja, da je na sastanku u Sočiju između ruskog predsednika i hrvatske kolegice izneseno da bi projekt finansiranja plinofikacije, koji Rusija gura, Putina sigurno doveo u Hrvatsku.

OPASNI SIGNALI IZ VAŠINGTONA: Čizmom na Srbiju

Za sada je bilo kakav scenarijo dolaska ruskog predsednika prilično dalek i nedefinisan, navodi list.

Ambasador Azimov o tome da bi Putin u Hrvatsku mogao stići pre kraja mandata Grabar-Kitarović, nakon čega se ponovno počelo nagađati o terminima dolaska iako ruski predsednik nije (još) ni prihvatio poziv hrvatske predsednice, a kamoli da se poseta počeo pripremati, može se promatrati kao znak dobre volje da se u ovoj situaciji, kada su odnosi nakon proterivanja diplomata uzdrmani, omekšaju i pokrenu u smeru ponovne normalizacije i nastavka saradnje, navodi Večernji.

Kitarović

Foto: Tanjug/Dimitirje Goli

Uostalom, dodaje, sam Azimov je rekao da on “vatrogasac” i da “želi da minimalizuje negativne efekte”.

Treba videti hoće li ovakav pomirljiv ton Hrvatska tumačiti dvojako – kao ruku pomirenja ili pak kao slabost, piše list koji, kako navodi, saznaje da oni procesi koji su počeli pre epizode s proterivanjima diplomata, kao što je rešavanje pitanja zgrade veleposlanstva Rusije, idu dalje.

S druge strane, piše dalje Večernji, ekonomski odnosi mogli bi biti bolji jer 30-postotni rast trgovinske razmene u 2017. u odnosu na godinu pre velikim je delom tek posledica rasta cene energenata.

Potom, dodaje, još uvek postoji problem zagonetnog pisma iz ruskog ministarstva energetike.

Direktor CIA Majk Pompeo: „Amerika je u Siriji UBILA PAR STOTINA RUSA, ali Putinu poruka još nije dovoljno jasna“ (INFO)

U pismu za koje ruska strana tvrdi da ga je poslala ministru Tomislavu Ćoriću u drugoj polovini prošle godine, kako su rekli, piše da je Rusija ponudila pomoć u finansiranju projekata plinofikacije.

Mesecima nakon toga još nije dobijen odgovor na ponudu.

Putin

Foto: printscreen/Tviter

Ministar energetike Tomislav Ćorić lani je rekao da Hrvatska nije dobila konkretne ponude.

“Iako se nagađalo da bi se baš u Hrvatskoj mogli susresti američki predsednik Tramp i ruski predsednik Putin, to je malo verovatno i njihov bilateralni susret mogao bi biti na marginama zasedanja G20 krajem ove godine”, navodi Večernji.

(Dnevne.rs/Izvor: pravda.rs)