RUSIJA I BRITANIJA UKRSTILI KOPLJA ZBOG KOSOVA U NJUJORKU: London ponizio Srbiju u SB UN

ambasadori

Foto: AP, EPA/Hein Htet

Velika Britanija i Rusija ozbiljno su ukrstili koplja zbog Kosova iza kulisa Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, otkriva Espreso.

U Njujorku je, kako otkriva naš portal iz diplomatskih izvora na delu klasično odmeravanje snage dve velike sile, a u centru njihovog sukoba je pitanje Kosova i Metohije.

– Moskva i London, tačnije njihove diplomate u Ujedinjenim nacijama i stalni predstavnici u Njujorku zaoštrili su odnose još od poslednje debate o Kosovu na sednici SB UN, a ta bitka i dalje traje – otkriva naš izvor.

Podsetimo London je tražio da se pitanje Kosova i Metohije zauvek skine sa dnevnog reda sednica SB UN, dok je Rusija tražila da se o situaciji na Kosovu raspravlja tri puta godišnje.

– Najveće pitanje za Rusiju su garancije da takozvana Vojska Kosova neće upasti na Sever i da će Srbi biti bezbedni i da ta oružana formacija nije stvorena da bi se borila u “Iraku ili Avganistanu”. Te reči su naljutile Britaniju – otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima London smatra da Srbija samo kuka bez razloga i da će Vojska Kosova zaštititi Srbe.

Da se u Njujorku ozbiljno kuva potvrđuju i reči ambasadorke Velike Britanije Karen Pirs, na protekloj sednici Saveta bezbednosti UN, kada je iznela njihovo tumačenje Rezolucije 1244, prema kome ako nešto nije izričito zabranjeno, onda je dozvoljeno, pa tako i formiranje kosovske vojske.

“NJUJORK TAJMS” GA PROGLASIO NAJHRABRIJIM DEČAKOM 21 VEKA: Dečak ubio 14 MARINACA braneći svoj dom (FOTO)

Odmah je na to uzvratio ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja, ocenom da „ne postoje garancije da se takozvana vojska Kosova, koja se uglavnom sastoji od terorista Oslobodilačke vojske Kosova, neće koristiti protiv srpskog stanovništva“.

On je naglasio da Kosovo ostaje glavni izvor nestabilnosti i potencijalnih sukoba na Balkanu, a da su se prištinske vlasti usredsredile na pogoršanje krize koja preti nastavljanjem nasilja u regionu.

JUGOSLAV PETRUŠIĆ: Kosovo neće moći da se reši bez rata

Na tumačenje britanske ambasadorke oštro je reagovala i Ambasada Ruske Federacije u Londonu naglasivši da formiranje takozvane kosovske vojske predstavlja direktnu pretnju po Srbe koji žive na severu KiM, što drastično povećava mogućnost novog izvora tenzija na Balkanu. Na to je, kako je naglašeno, ukazano i u poslednjem polugodišnjem izveštaju šefa misije OEBS-a u Prištini.

(Dnevne.rs/Izvor: Darko Zlojutro, Espreso.rs)