RUSI ZAPRETILI NORVEŠKOJ: Bićete na listi META naših STRATEŠKIH ORUŽJA ako nastavite ovako (INFO)

avion

Foto: Rojters

Vest da će se u Norveškoj doći 330 američkih marinaca u bazi Vaernes i tu se stacionirati, nije dobro prihvaćena u Rusiji, piše “The Local”.

Tako je Franc Klincevič, zamenik predsednika ruskog Veća za odbranu i nacionalnu sigurnost rekao da je to deo američke pripreme za “globalni napad” i da se Norveška ovim potezom pretvorila u metu za potencijalni nuklearni udar.

S obzirom da Klincevič nije sitna riba u ruskom sigurnosnom aparatu, nego jedan od najuticajnijih ljudi kada je reč o odbrambenoj politici Moskve, njegove reči treba ozbiljno shvatiti.

[adsenseyu4]

– Ovaj potez je vrlo opasan za Norvešku i Norvežane. Kako da reagujemo na ovo? Nikada pre nismo Norvešku imali na listi meta naših strateških oružja. Ali ako se ova situacija dalje razvije, norveška populacija će patiti – rekao je Klincevič.

Ovakav je agresivni stav objasnio potrebom da se odgovori na sve vojne pretnje:

– Moramo odgovoriti na vojne pretnje našoj odbrani. I imamo čime odgovoriti, zašto ne reći kako stvari stoje.

Rusija je do sada nekoliko puta kritikovala odluku da se 330 američkih marinaca razmesti u Norveškoj, ali je norveška ministarka odbrane Ine Eriksen Sereide odbacila kritike objašnjenjem da se time neće osnivati američka baza u Norveškoj, nego je reč samo o svojevrsnom “testnom smeštaju” čiji će se učinak ocenjivati u 2017. godini.

– Ne postoje objektivni razlozi da Rusija reaguje na ovo. No, Rusi trenutno na isti način reaguju na sve što rade NATO članice – kazala je Sereide.

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji, komentarišući ruske pretnje kaže za “Blic” da se povećanje tenzija mora suzbiti.

[adsenseyu1]

– Svi treba da izbegavamo pretnje i druge agresivne akcije koje dalje povećavaju tenzije. Norveška će nastaviti da radi sa Rusijom kako bismo unapredili našu saradnju i smanjili tenzije u komšiluku, i nadamo se da će ruske vlasti uraditi isto.

Želimo da nastavimo da razvijamo naše dobrosusedske odnose sa Rusijom, ali s obzirom na agresivno ponašanje Moskve prema južnim susedima Gruziji i Ukrajini i povećanje ruske vojne prisutnosti u našem komšiluku na severu Evrope, moramo preduzeti korake za poboljašanje naše odbrane, a jedan od njih je i poziv SAD-u da koristi norvešku vojnu bazu u centralnom delu zemlje – poručuje Bjornstad.

Ambasador dodaje i da Norveška time ne menja svoju politiku.

– Mi smo ustupili našu bazu za obuku rotirajućih jedinica od 300-350 američkih marinaca. Uprkos tome šta neki govore, Norveška time ne menja svoju politiku prema kojoj ne dozvoljavamo strane vojne baze na našoj teritoriju, već jača postojeću saradnju zajedničkom obukom sa savezničkim NATO snagama u odbrani norveške teritorije – dodao je ambasador.

[adsenseyu1]

Norveška je 1949. godine bila među osnivačima NATO pakta, a ruske je bojazni do tada otklanjala obećanjem da svoju teritoriju neće otvarati stranim vojnim trupama osim ako budu napadnuti ili pod pretnjom napada, podseća “The Local”.

Podsetimo, Norveška je nedavno dozvolila američkim vojnicima da koriste baze na njihovoj teritoriji. Oko 300 rotirajućih marinaca biće u januaru premešteno na Vaernes, bazu na oko 100 kilometara od granice sa Rusijom.

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Jutarnji , Milana Pejić)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]