RUSI OD TURSKE OČEKUJU”PRIJATELJSKI GEST”: Vratite Aja Sofiju pravoslavnoj crkvi!

Aja Sofija
Očekujemo od turske strane prijateljski korak – vraćanje crkve Svete Sofije hrišćanskoj crkvi – rekao je Sergej Gavrilov, predsednik komiteta Dume za pitanja imovine i koordinator međupartijske parlamentarne grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti

U svetlu novonastalih događaja, poslanici ruske Državne dume podržali su ideju da se pravoslavnoj crkvi vrati Aja Sofija u Istanbulu.

[adsenseyu5]

Kako je saopštio Sergej Gavrilov, predsednik komiteta Dume za pitanja imovine i koordinator međupartijske parlamentarne grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti, ruska strana smatra neophodnim da podseti na najstariju svetinju celog hrišćanskog sveta, Svetu Sofiju Carigradsku u Turskoj, drevnu vizantijsku crkvu, čija je istorija povezana sa istorijom Vaseljenskog sabora.

– Očekujemo od turske strane prijateljski korak – vraćanje crkve Svete Sofije hrišćanskoj crkvi – rekao je Gavrilov, prenose kako ruski tako i turski mediji.

Aja Sofija ili Sveta Sofija takođe poznata i kao Crkva svete mudrosti, je osvajanjem Vizantijskog carstva od strane Turaka pretvorena u džamiju u Istanbulu, nekadašnjem Konstantinopolju (Carigradu), a zatim pretvorena u muzej 1935. po odluci Ataturka.

Sagrađena je 537, ali radovi su počeli 532 godine. Služila je kao pravoslavna crkva do 1204. kad je bila pretvorena u katoličku crkvu, da bi ponovo 1261 bila pretvorena u pravoslavnu crkvu.
Godine 1453. je pretvorena u džamiju.

Danas čitav ovaj fenomenalni kompleks je muzej.

Upisana je u listu kulturne baštine Uneska 1985. godine.

[adsenseyu1]

(novosti)