RUSI NAPRAVILI BLINDIRANO ČUDO: Putin na svečanoj ceremoniji došao u novoj zveri od limuzine (FOTO)

limuzina

Foto: Tanjug/AP

Juče je održana svečana ceremonija na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin položio zakletvu,nakon što je u martu ponovo izabran za predsednika. Na svečanost se dovezao u novoj predsedničkoj limuzini, koja je prozivedena u Rusiji i upravo je imala svoju premijeru.

Automobili ove generacije su razvijeni u programu “Kortež” i sada zamenjuje nemačke automobile koje su ranije koristili predsednici Rusije.

Rusija nije koristila domaće automobile za prevoz ruskih zvaničnika još od sovjetskih vremena. Zbog toga je projekat “Kortež” stvar prestiža i demonstrira tehnološke i industrijske mogućnosti Rusije.

TRAMP OSNIVA SPECIJALNI TIM ZA SRBIJU: „Konačna ucena“ za Beograd

Svi svetski mediji su preneli vest o novom Putinovom blindiranom automobilu, a svi su se složili da mu nema ravnog i da je apsolutno dostojan ruskog predsednika.

Samo nekoliko nacija koriste automobile domaće proizvodnje za prevoz svojih zvaničnika.

Putinov automobil je ruski proizvod i imao je premijeru na inauguraciji Foto: Tanjug/AP

Prvi strani model koji je korišćen za prevoz predsednika Rusije bio je Mercedes S klase, W140 varijanta, koji je kupljen u vreme Borisa Jeljcina. Zamenjen je modelom W220, a kasnije i modelom W221.

Predsednička limuzina mora da bude otporna na metke, da ima specajlne gume i da ima niz komunikacione opreme.

MOĆ OD KOJE SE TRESE SVET: Generalna proba Parade pobede u Moskvi (VIDEO)

Predsednici Jeljcin i Medvedev su koristili limuzine S klase Mercedes Benz, dok je Putin više preferirao limuzine Mercedes Benz Gard.

Predsednički automobil obično prati policija na motorima i serija vozila u vidu podrške.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, A.T.)