RUSI masovno PRODAJU nekretnine u Crnoj Gori!

Crna Gora

Foto: Promo

Rusi, nekada najbrojniji kupci nekretnina na Crnogorskom primorju sada su sve češće njihovi prodavci, kažu u agencijama za nekretnine koje smo kontaktirali. Razlozi su, objašnjavaju, u finansijskoj računici, jer njihovom prodajom u evrima dobijaju veću vrednost u rubljama, ali i u započetom procesu legalizacije objekata u Crnoj Gori.

Istovremeno, pojavljuju se novi kupci sa drugih meridijana, od Turske do Skandinavije, dok se fokus interesovanja sve više usmerava na Boku Kotorsku.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeni i stalni boravak u Crnoj Gori. Samo u Budvi, prema opštinskim podacima, ima oko 3.600 nekretnina u ruskom vlasništvu, piše Slobodna Evropa.

VUČIĆ SAOPŠTIO DOBRE VESTI GRAĐANIMA SRBIJE: Povećanje penzija od novembra, a plate..

No, u agencijama za nekretnine koje smo kontaktirali kažu da je već neko vreme uočljivo da Rusi sve češće prodaju nekretnine, iako i dalje ima i onih koji ih kupuju. Ivan Đurđevac iz agencije Montenegro Prospects u Kotoru, kaže da su razlozi najčešće u finansijskoj računici.

– Razlog za to je povoljan odnos evra i rublje za njih, tako da kad ovde prodaju nekretninu dobiju veću kupovnu moć kod kuće, kad taj novac konvertuju u svoju valutu. Smatram da se u tim prodajama prevashodno vode tržišnom logikom – navodi Đurđevac.

Sve ubrzano i zbog legalizacije

Slično kaže i Ruskinja Korina Malonova.

– Živim već pet godina u Crnoj Gori i imam ovde stan. U odnosu na vreme kada su Rusi kupovali nekretnine pre desetak godina, sada je druga ekonomska situacija u Rusiji, rublja je pala, a evro ima veću vrednost. Kada se ovde proda nekretnina, zarade se pare. Ja ne planiram da prodajem, jer nameravam da ovde živim za stalno – priča Malonova.

Još jedan razlog utiče na povećanje prodaje nekretnina u vlasništvu Rusa, kažu u agenciji Kamin nekretnine iz Budve. Zbog legalizacije objekata, čija je prva faza prijavljivanja upravo završena, povećava se broj onih koji žele da prodaju stanove, objašnjava Tomislav Ranković.

more

Foto: dnevne.rs/Pixabay

– Taj Zakon je dosta uticao na prodaju, jer ljudi koje ne žele da uđu u proces legalizacije dolaze nam želeći da ih hitno prodaju. Ali, ni brza prodaja, ni spuštanje cena im ne garantuje da će uspeti, jer teško da se neko odlučuje da kupi nekretninu koja nije regularna – kaže Ranković.

HAŠIM TAČI: “Ne postoji sila koja nas može naterati da diskutujemo o podeli Kosova”

Da li je i u kojoj meri legalizacija uticala na kupoprodaju nekretnina biće jasnije krajem godine kada budu poznati statistički parametri koji će moći da se uporede sa lanjskim, kada je u Budvi registrovana ukupna vrednost prometovanih nekretnina u iznosu od oko 100 miliona evra.

Basnoslovne cene nekretnina

A hoće li legalizacija uticati na cene nekretnina, teško je prognozirati, kaže Đurđevac koji smatra da će taj proces doneti pozitivne benefite za buduće klijente.

– Verovatno će uticati na cene, ali je sada teško reći u kom obimu. Međutim, za svako tržite je pozitivno što se taj proces pokrenuo, jer će stvari biti transparentnije, a za same kupce dosta jasnije – konstatuje Đurđevac.

Najskuplje nekretnine su u primorskim gradovima, i njihova cena zavisi od više faktora. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 evra, ali ima i skupljih lokacija. To su tri turistička projekta Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), u kojima kvadrat dostiže cene od 8.000 do 12.000 evra.

“SKUPI PARE, NE ZOVI POLICIJU I ČEKAJ!”: Evo kako su otmičari dede Jelene Đoković pokušali da iznude 2 MILIONA EVRA (INFO)

Iako je značajan broj Rusa među onima koji rado kupuju i ekskluzivne nekretnine, obeležje sveukupnog tržišta je da klijentela sada dolazi sa svih meridijana, konstatuje Đurđevac, piše Slobodna Evropa.

more

pixabay

– Još uvijek su klijenti iz Turske dosta prisutni i jako zahtevni kao kupci. Ali, situacija nije monolitna kao ranije, kada su klijenti bili najviše samo sa jednog, ruskog tržišta. Sada su tu i Francuzi, Skandinavci, Izraelci, klijenti iz SAD. Takođe, tržište nije samo skoncentrisano na Budvu. Kako prevashodno radimo u Kotoru, mogu reći da je taj grad došao na dobar glas dobrim marketingom, kao na primer objavljivanje u Lonely Planetu. Tako da Kotor i Boka Kotorska počinju da ubiraju benefite od svog dobrog imena – zaključuje Đurđevac.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Radio slobodna Evropa)