REVOLUCIONARNA INOVACIJA: Fikret iz Bihaća u svoj automobil umesto nafte sipa suncokretovo ulje! (VIDEO)

auto

Foto: printscreen

BIHAĆ – Fikret Čaušević iz Bihaća već tri godine umesto nafte u svoj “mercedes” sipa obično suncokretovo ulje.

Ideju o alternativnom rešenjau za standardna goriva razrađuje već 30 godina. Dok nije došao do rešenja, uništio je tri motora.

“Jestivo ulje ima viskozitet 37, a nafta ima 2,7 zbog toga dolazi do lepljenja u karikama i motor vrlo brzo “zariba”, a dolazi i do kašnjenja u paljenju i javlja se crni dim. U zadnje tri godine došao sam na ideju kako da taj problem rešim.

HOROR U RAKOVICI: Mladić prerezao sebi vrat čašom jer se posvađao sa devojkom?

To sam rešio na taj način što sam postupuno modifikovao motor, dodao sam mu tri promene tako da sada troši potpuno ekološki obnovljivi izvor energije, obično suncokretovo ulje iz prodavnice,” kaže Čaušević za Cazin.net.Ovakvo pogonsko gorivo manje je štetno po okolinu.

“Nema više CO2. Nema sumpora, olova. U ovom evropskom biodizelu ima otrovnih gasova koji su štetni za okolinu. Ovaj moj modifikovani motor je motor budućnosti” tvrdi Čaušević.

On kaže da sa litrom ulja njegov “mercedes” može da pređe 20 kilometara. Na otvorenom putu troši pet, a u gradskoj vožnji šest litara.

NOVA PACKA ZBOG ODNOSA SA RUSIJOM: Evo šta smo sve ODBILI ZBOG MOSKVE

“Zamislite da krenemo sa proizvodnjom vlastite energije. Zaposlićemo poljoprivrenike da seju suncokret, uljenu repicu. Da proizvode svoju vlastitu energiju za pogon motora za sebe, a višak mogu da prodaju,” kaže Čaušević kojem je plan da pronađe partnera koji će biti zainteresiran da ovaj izum finansira.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: /Cazin.net)