REDOVI U NJUJORŠKOM MUZEJU: Posetioci čekaju po tri sata da ISPROBAJU ZLATNU ŠOLJU (VIDEO) (FOTO)

Foto:Tanjug/AP

Foto:Tanjug/AP

U njujorškom Muzeju Gugenhajm veliku pažnju privukla je instalacija “Amerika” umetnika Mauricija Katelana koja se sastoji od funkcionalne wc šolje napravljene od 18-karatnog zlata. Njujorški mediji javljaju da ljudi čekaju i do dva sata u redu da ga isprobaju.

Italijanski umetnik Mauricio Katelan (56), poznat po smelim radovima kojima se ismeva društvenim pogodnostima, objavio je 2011. da odlazi u penziju. Međutim, pet godina kasnije vratio se iz tog samonamentunog azila sa novim projektom u Gugenhajm muzeju.

[adsenseyu4]

“Ovom zlatnom wc šoljom Katelan je učinio dostupnim široj javnosti jedan ekstravagantan i luksuzan objekat namenjen najbogatijim ljudima na svetu, pripadnicima jednog procenta svetske populacije. Njegov toalet ‘namiguje’ prekomernostima tržišta umetninama ali i podseća na američki san u kojem svi imaju jednake mogućnosti; njegova namena nas, na kraju, podeseća da smo svi ljudska bića sa istim fiziološkim potrebama”, stoji u saopštenju iz Gugenhajma.

Foto:Printscreen/instagram

Foto:Printscreen/instagram

U zvaničnom saopštenju iz muzeja, objavljenom srtedinom septembra kada je wc šolja stigla u Gugenhajm, instalacija je dovedena u vezu i sa političkom i poslovnom karijerom Donalda Trampa.

“Estetika ovog ‘prestola’ ponajviše poseća na pozlaćene bahatosti Trampovih nekretnina i privatnih rezidencija”, piše u saopštenju. Poznato je da Tramp ima zlatne stolice u svom penthausu Njujorku ali se ne zna da li poseduje i zlatni toalet.

[adsenseyu1]

Mauricio Katelan ističe da mu nije bio poznat uspon Donalda Trampa u trenutku kad je zamislio ovu instalaciju ali da je povezanost sa Trampom “dodala još jedan sloj značenju ‘Amerike’, premda on ne bi trebalo da bude i jedini sloj” te da je na publici da interpretira ovaj rad kako god želi.

Katelan je delom bio inspirisan i keramičkim pisoarom koji je Marsel Dišan, pod nazivom “Fontana”, hteo da izloži 1917. na izložbi Društva nezavisnih umetnika u Njujorku ali je delo tad bilo odbijeno. Neki istoričari umetnosti “Fontanu” danas smatraju prekretnicom u umetnosti 20. veka.

Foto:Printscreen/instagram

Foto:Printscreen/instagram

Muzej Gugenhajm pozvao je posetioce da dožive “jedinstveno intimno iskustvo sa jednim umetničkim delom”, što su mnogi i učinili i na društvenim medijima podelili slike iz ove neobične prostorije.

Muzejski radnici navodno čiste toalet svakih 15 minuta da bi umetničko delo, vrednosti između 1,5 i 2,5 miliona dolara, bilo uvek u besprekornom stanju.

[adsenseyu1]

Preduzete su i posebne mere bezbednosti kako nijedan posetilac ne bi došao u iskušenje da neki deo instalacije ponese kući. Na ulazu stoje čuvari, samo po jedna osoba sme da boravi u prostoriji ne više od pet minuta, a sve torbe i tašne moraju da budu ostavljene ispred vrata.

Izvesna Rejčel, koja je došla da obiđe instalaciju, odbila je da otkrije planove šta će da uradi po ulasku u prostoriju, ali je priznala da je “uzbuđena”.

– Ko ne bi želeo da se popiški na umetnost?- upitala je ona.

(Dnevne.rs/Izvor:M.K.,Blic.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]