RAUL KASTRO OTKRIO POSLEDNJU ŽELJU FIDELA: Tražio je jednu stvar i mi ćemo to ispoštovati

Foto: rojters

Foto: rojters

Kubanski predsednik Raul Kastro najavio je sinoć da će Kuba zabraniti da se podižu spomenici i ulice nazivaju po njegovom preminulom bratu i simbolu revolucije Fidelu Kastru, u skladu sa njegovom željom da se izbegne kult ličnosti.

Ovo saopštenje objavljeno je u subotu uveče posle sedmice nacionalne žalosti zbog smrti Fidela Kastra, a uoči današnjeg polaganja urne s njegovim pepelom u Santijagu de Kubi, prenosi AP.

[adsenseyu4]

“Revolucionarni vođa odbacivao je bilo kakav oblik kulta ličnosti, a u tome je ostao odlučan i u poslednjim satima života, insistirajući da se nakon njegove smrti njegovo ime nikada ne upotrebi za nazive institucija, ulica, parkova i drugih javnih mesta, i da mu nikada ne budu podignute biste, statue niti drugi oblici počasti”, rekao je Raul Kastro u obraćanju velikom broju ljudi okupljenih u Santijagu.

On je dodao da će kubanski parlament na narednom zasedanju glasati o zakonu kojim će biti ispunjene želje njegovog brata, koji je preminuo prošle nedelje u 90. godini.

Urna s Fidelovim pepelom stigla je juče u Santjago de Kubu, gde će danas biti položena u zemlju pored mauzoleja borca za kubansku nezavisnost Hosea Martija, posle devetodnevne žalosti.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]