RASKOL: Carigrad potvrdio da priznaje autokefalnost crkve u Ukrajini

pravoslavlje

Foto: AFP 2018 / OZAN KOSE

Carigradska patrijaršija saopštila je da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Ta odluka je saopštena nakon danas održanog redovnog Sinoda, javio je AP.

Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji.

Carigradska patrijaršija ukidanjem te odluke polaže pravo na crkvu u Ukrajini, javio je Sputnjik.

Ruski mediji prenose i da je pres sekretar patrijarha Kirila da je ta odluka legalizacija raskola i da predstavlja katastrofalan potez kojim je pređena crvena linija.

KAD SRBIN DOTAKNE DNO: Iz magacina bacaju uvis piliće kupcima u Lidlu, ispred marketa u Borči dežura Hitna pomoć (VIDEO)

Ruska pravoslavna crkva je faktički “prekinula diplomatske odnose” sa Carigradskom patrijaršijom, navodi Sputnjik.

Odluka Carigradske patrijaršije da prihvati autokefalnost Ukrajinske crkve predstavlja legalizaciju raskola, i dovešće i do nepopravljivih posledica po pravoslavno hrišćanstvo, izjavio je portparol moskovskog patrijarha Kirila.

“Ovo legalizuje raskol. Svojim delima, Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja”, rekao je portparol Vladimir Legojda.

Prema njegovim rečima, Ruska pravoslavna crkva će 15. oktobra zvanično oceniti poteze Carigradske patrijaršije, koja je saopštila da će zapoceti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu. Predsednik Ukraijne Petro Porošenko izjavio je da je Carigradski patrijarhat već doneo odluku o dodeljivanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi.

“Odluka je već doneta”, rekao je on novinarima u Kijevu, komentarišući ishod trodnevnog sinoda Carigradske crkve.

VELIKO ZALAGANJE BOŠKA NIČIĆA ZA GRAĐANE ZAJEČARA: Za investiranje u gradu na Timoku zainteresovane firme iz Italije, Slovačke i Južne Koreje

Prema njegovim rečima, to je pitanje ukrajinske bezbednosti, državnosti i svetske geopolitike.

“To je pad trećeg Rima”, rekao je on i dodao da će Ukrajina garantovati verske slobode pripadnicima svih konfesija.

(Dnevne.rs/izvor: Tanjug)