RADIKALAN POTEZ VLASTI U CRNOJ GORI: Ne priznaju diplome iz regiona, studenti REVOLTIRANI

more

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U Crnoj Gori se od jula ne izdaju nostrifikovane diplome visokoškolcima koji su završili školovanje na privatnim fakultetima u regionu, zbog odluke ministra prosvete Damira Šehovića da se pooštri kontrola dobijanja obrazovnih isprava van te zemlje.

Iz Ministarstva prosvete je saopšteno da su diplome sa privatnih fakulteta u proceduri i da one zahtevaju ozbiljnu konotrolu kvaliteta.

Navode da je plan da se u jednom delu promeni Zakon o priznavanju stranih obrazovnih isprava.

– Javnost će biti blagovremeno obaveštena onda kad se budu znali detalji.

– No, potpuno nezavisno od tih izmena, imamo obavezu da ispratimo procedure priznavanja, koje ponekad, ako želite da ih poštujete, traju – ističu iz crnogorskog Ministarstva prosvete.

Prema nedavnim podacima Ministarstva prosvete, oko 100 diploma iz regiona je u prethodne dve godine odbijeno, uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi.

DOBRE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Veće plate od PRVOG NOVEMBRA, evo ko će dobiti najveće povećanje

U tom periodu odbijeno je i priznavanje tridesetak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isto toliki broj krivičnih prijava.

Jedan student s primorja ocenio je da se na taj način krše prava svršenih studenata koji su zaradili diplomu i branili ispite na fakultetma koji imaju licencu, kao i da je lako proveriti kvalitet svake diplome.

On postavlja pitanje da li ministarstvo krši Lisabonsku konvenciju i druge međunarodne sporazume i da li država na taj način šalje poruku da se upisuju privatni fakulteti u Crnoj Gori.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)