PUTINOVA LETEĆA ZVER: Lovac pete generacije naoružan do zuba započeo letove (VIDEO)

avion

Foto: Wikipedia/Alex Beltyukov

Ruski lovac pete generacije Su-57 započeo je letove sa avionskim oružjem nove generacije.Eksperti kažu da testiranja te vrste označavaju jednu od poslednjih faza razvoja aviona.

Očekuje se da će taj lovac, koji je ranije bio poznat pod oznakom PAK FA i T-50, ući u službu 2018, otprilike osam godina nakon prvog leta prototipa T-50.

Novi avion, za koji Rusi tvrde da bi mogao da postane lovac šeste generacije, trebalo bi da zameni legendarnog Su-27 i lovca-presretača Mig-31.

Najveća konkurencija ruskom lovcu Su-57 biće američki F-22 Raptor i F-35, ali eksperti tvrde da je ruski avion, po svojim karakteristikama, za “korak ispred”.

Ruski lovac je poboljšan novim motorom pete generacije “Izdelie-30” koji je testiran krajem prošle godine. Prvi let sa novim motorom trajao je 17 minuta, a za upravljačem je bio heroj Rusije, glavni probni pilot korporacije “Suhoj” — Sergej Bogdan.

Novi motor bi trebalo da razvija znatno veću brzinu od prethodnika, a takođe će trošiti manje goriva. Sa prvobitnim motorom on je mogao da leti nadzvučnom brzinom samo uz upotrebu tzv. forsaža. Sada, sa novim motorom, on može normalno da leti nadzvučnom brzinom.

SKUPA ODELA, ROLEKS I KUĆA NA TRI SPRATA: Ovako je živeo LAŽNI POP koji je varao i patrijarha Irineja

Rukovodilac Komiteta za odbranu Saveta Federacije i bivši komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, general Viktor Bondarjev izjavio je da se planira da prvi “nevidljivi” stigne u sastav ruskih vazdušnih snaga 2018. godine. Prvih 12 aviona biće predserijska proizvodnja. Kasnije će taj avion biti glavni adut ruske vojne avijacije.

Vojni eksperti, međutim, objašnjavaju da to ne znači da će avion ove godine biti stavljen u borbenu upotrebu, nego da će Su-57 još nekoliko godina prolaziti testiranja u strukturama Vazdušno-kosmičkih snaga. Osim novog motora, trebalo bi testirati i avionsko oružje u “raznim režimima, raznim situacijama i tokom gađanja različitih meta”.

Vojni eksperti ističu da bi taj lovac trebalo da “ojača poziciju Rusije u vazduhu”, a takođe naglašavaju i da nema “pandane u svetu”.

– To je pravi “supermanevarski” lovac, avion koji ima “pametni pokrivač”, u kojem je objedinjen veliki broj senzora, koji omogućavaju avionskom sistemu i pilotu da integrisano prate situaciju oko aviona. Ta svojstva još nisu dostupna američkim avionima pete generacije – rekao je za Sputnjik vojni ekspert Dmitrij Drozdenko.

VELIKA PREVARA HARA SRBIJOM: Nikako se NE JAVLJAJTE, ako vas neko pozove sa ovog broja

Novi lovac biće naoružan “do zuba”. Su-57, kako navode eksperti, biće opremljen avionskim topom 9-A1-4071K, raketama klase “vazduh-vazduh” R-73/RVV-MD (malog dometa), K-77-1/RVV-AE/SD (srednjeg dometa), K-37M/RVV-BD (velikog dometa), kao i raketama klase “vazduh-zemlja” H-38ME (malog dometa), H-58UŠKE (protivradarske), H-35UE (taktičke protivbrodske) i “pametnim” avionskim bombama KAB-500S. Maksimalno borbeno opterećenje aviona je 10 tona.

Foto: Printskrin/Youtube/World Military News

Kako objašnjavaju vojni eksperti, avionski top GŠ-30-1 kalibra 30 milimetara, kojim će biti naoružan Su-57, koristiće novu municiju, a takođe avion će nositi i bombe malog kalibra — manje od 100 kilograma, pošto je potrebu za njima pokazala operacija u Siriji. Većina drugih detalja se drži u tajnosti.

Lovac Su-57 iz projekta PAK FA treba da bude isporučen vojsci, što je dobar znak za naše Vazdušno-kosmičke snage, jer će one prvi put dobiti avion pete generacije i Rusija će biti druga zemlja u svetu koja ima takve avione, koji su nevidljivi za radare, a takođe imaju mogućnost krstarenja na supersoničnim brzinama, kao i najsavremeniji integrisani sistem naoružanja.

Pogledajte video kako izgleda ruski Suhoj SU-57:

PROVOKACIJA KOSOVSKIH VLASTI: Tači šalje špijune na sever Kosmeta, prete dramatični sukobi!

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)