PUTIN UPOZORIO EVROPU I SVET: Vojska Kosova će zapaliti ceo Balkan!

vojska

Foto: Rojters

Oni koji podržavaju Prištinu brzopleto nastoje da reorganizuju Kosovske bezbednosne snage u punopravnu armiju, kako bi bivše militante što pre prebacili pod okrilje NATO, upozorava Moskva

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je oštro upozorenje zbog brzopletog i podmuklog pokušaja Prištine da formira oružane snage Kosova. Vojska Kosova može da zapali ceo Balkan, upozorila je Moskva.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog odluke parlamenta takozvane države Kosovo da se Kosovske bezbednosne snage (KBS) transformišu u punopravnu vojsku. Kako se naglašava, takva odluka podriva stabilnost Balkana.

Suprotno Rezoluciji 1244

– Rusija je u više navrata skretala pažnju međunarodnoj zajednici da takve težnje nisu u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja govori da se na Kosovu mogu nalaziti isključivo multinacionalni vojni kontingenti pod međunarodnim nadzorom. Niko ne može dati garancije da takozvane oružane snage, čiju okosnicu čine teroristi OVK, neće biti korišćene protiv srpskog stanovništva na severu – naglašava se u saopštenju ruskog ministarstva.

CRKVA SMETA, GOSTE HARADINAJA: Crnogorci gaze po PRECIMA I ISTORIJI, stide se ujedinjenja sa Srbijom

Navodi se i da oni koji podržavaju Prištinu brzopleto nastoje da reorganizuju KBS u punopravnu vojsku, kako bi bivše militante što pre prebacili pod okrilje NATO.

– Takvo zanemarivanje mehanizama, koji su velikim trudom postavljeni, direktno podriva stabilnost Balkana i nije u skladu s pravima onih koji tamo žive i zaslužuju mirnu i bezbednu budućnost – zaključuje ruski spoljnopolitički resor sa Sergejem Lavrovom na čelu.

Iskreni prijatelji

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za Kurir da Srbija ceni stav Rusije jer se na ovakvim pitanjima pokazuju iskreni i trajni prijatelji.

Kako su izgledali prvi Srbin i prvi Crnogorac?

– Zahvalan sam Rusiji, Kini, kao i svim zemljama koje podržavaju poštovanje međunarodnog prava i Srbiju. Mi već dugo upozoravamo da je formiranje vojske Kosova pretnja za ceo Balkan. Neosuđeni teroristi koji prete zauzimanjem Niša pretnja su svima. Kršenje međunarodnog prava uvek se vraća onima koji ga krše. Protiv koga će takozvana vojska da se bori? Protiv Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore ili se sprema za Srbiju i Srbe? Stvaranje paravojske na Kosovu može da zapali Balkan – upozorava Vulin.

(Dnevne.rs/Izvor: I.K., Kurir.rs)