PUTIN SLAVI, EU U PROBLEMU: Na izborima u Bugarskoj i Moldaviji POBEDILI PRORUSKI KANDIDATI (INFO)

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Tokom vikenda u Moldaviji i Bugraskoj održani su predsednički izbori na kojima su pobede odneli kandidati naklonjeni Rusiji.Novi predsednik Bugraske je proruski orijentisan general Rumen Radev, dok na čelo Moldavije dolazi socijalista Igor Dodon koji takođe važi za kandidata bliskog Moskvi.

Bugarska – Bivši general okreće zemlju ka Putinu

Rumen Radev pobedio je u drugom krugu Cecku Čačevu, kandidatkinju aktuelnog premijera Boris Bojkova. Radev (53) koji je na izborima učestvovao kao nezavisan kandidat uz podršku Socijalističke partije Bugarske, pobedu je odneo sa 58 odsto glasova.

[adsenseyu4]

Bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga naklonjen je Rusiji i javno se zalaže za ukidanje sankcija koje je EU uvela Rusiji nakon sukoba u Ukrajini 2014. godine. Takođe, Radev lično priznaje aneksiju Krima, iako Bugrska, kao i druge članice EU smatraju da je Rusija izvršila agresiju na Krim.

Njegov prethodnik, Rosen Plevnelijev otvoreno je kritikovao Moskvu, posebno ruskog predsednika, pa je jasno da će dolaskom Radeva na mesto predsednika odnosi Moskve i Sofije značajno približiti.

U prvim ocenama rezultata izbora, analitičari ocenjuju da će dolazak Radeva na čelo Bugarske značiti i zatezanje odnosa Bugarske sa NATO i EU, mada je sam Radev tokom kampanje najavljivao da će, bez obzira na prorusku orijentaciju, poštovati obaveze Bugarske prema Uniji.

Njegovim izborom praktično je pala i bugarska vlada. Premijer Bugarske Boris Bojkov koji je podržavao Čačevu, ranije tokom kampanje je najavio da će u slučaju pobede Radeva raspisati vanredne parlamentarne izbore, a danas je potvrdio da će “sutra ili preksutra” podneti ostavku na mesto premijera.

Radev je 1992. godine diplomirao u vojnoj školi vazduhoplovstva SAD „Maksvel“, a 2003. je stekao i zvanje mastera u toj instituciji. Ima diplomu i sa Rakovskog fakulteta, kao i titulu doktora vojnih nauka iz oblasti poboljšanja taktičkog treninga i iz simulacije borbe u vazduhu.

Moldavija: Prekid pregovora sa EU posle sedam godina?

U Moldaviji pobedu je odneo socijalista Igor Dodon koji je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio proevrposku kandidtkinju Maju Sandu sa 54 odsto osvojenih glasova.

[adsenseyu1]

U svom prvom obraćanju, ali i tokom kampanje, Dodon je obećao obnavljanje odnosa sa Rusijom koji su zahladneli nakon što je ova bivša sovjetska republika potpisala trgovinski sporazum sa EU. Moskva je to kaznila sankcijama na uvoz voća, povrća i vina.

Dodon, nekadašnji ministar privrede u vladi komunista obećao je i poništavanje ekonomskog paketa iz sporazuma o pridruživanju EU. To bi moglo da znači da će Moldavija verovatno prekinuti sedmogodišnji proces približavanja EU, iako je sam Dodon rekao da se ne protivi Uniji, pa čak i da su neke reforme na kojim insistira Brisel u interesu Moldavije.

U regionu Gaguzija, gde žive etnički Rusi, stanovnici su vatrometom u ranim jutarnjim časovima proslavili pobedu novog predsednika. Dodon je više puta izjavljivao da je Krim deo ruske teritorije, zbog čega je bio na udaru kritika Kijeva.

Agencija AP, koja Dodona predstavlja kao “promoskovsku figuru”, ocenjuje da je novi predsednik Moldavije iskoristio bes stanovništva zbog korupcije viđene pod proevropskom vladom koja je došla na vlast 2009. pogotovo zbog oko milijardu dolara koliko je nestalo iz moldavskih banaka uoči parlamentarnih izbora održanih pre dve godine.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Milica Bajić,Blic.rs)

[adsenseyu2]