Putin odlučio da “otpiše” dug Belorusiji

Rusija

Foto: AFP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je sa ruskim liderom Vladimirom Putinom razgovarao o pitanju refinansiranja jedne milijarde dolara koje Belorusija duguje Rusiji.

– Dogovorio sam se sa predsednikom Rusije, a danas će naš premijer razgovarati sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom o refinansiranju – rekao je Lukašenko.

Kako je pojasnio, Belorusija će “zadržati” tu milijardu dolara u dogovoru sa Moskvom, i tako će dobiti “dobru potporu” za belorusku rublju. Lukašenko je takođe istakao da u zemlji nema problema sa stranom valutom, iako u nekim menjačnicama možda nemaju dovoljno gotovine-

– To se uvek dešava, ako je povećana potražnja. Dao sam smernice Nacionalnoj banci kako bismo izbegli slične situacije. Imamo sasvim dovoljno rezervi da održimo kurs na prihvatljivom nivou – rekao je beloruski lider.

TEŠKA TRAGEDIJA: Nesreću izazvao POTPUNO PIJAN mladić koji je tek dobio dozvolu, meštani: Otac mu je instruktor vožnje, kako li je njemu sada

Kasnije je saopšteno da su telefonom razgovarali premijeri Belorusije i Rusije – Roman Golovčenko i Mihail Mišustin.

– Šefovi vlada Rusije i Belorusije govorili su o aktuelnim pitanjima trgovinsko-ekonomske saradnje i jačanja saradnje u okviru Saveza Rusije i Belorusije – navodi se u saopštenju.

Beloruska rublja je u svetlu protesta u zemlji značajno oslabila – zvanični kurs dolara porastao je od 10. avgusta za 8,17 odsto, a evra za 7,99 odsto.

 

(Dnevne.rs/Agencije)