PUTIN DOBIJA POKLON VEKA OD TRAMPA: Amerika napušta NATO?!

NATO

Foto: Epa

Američki zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost strahuju da predsednik Donald Tramp nije odustao od želje da SAD istupi iz članstva NATO, što je više puta naglašavao tokom 2018, godine.

Opšta panika izbila je u redovima zapadnog establišmenta, makon što je u vodećim medijima u Vašingtonu objavljeno da Tramp razmatra  mogućnost izlaska SAD iz severno-atlanske alijanse.

Strah je pojačan i zbog „činjenice da američki lider želi da drži u tajnosti detalje svojih susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom čak i od svojih ličnih saradnika i podalje od istrage FBI o odnosima administracije u Vašingtonu sa Rusijom“, prenosi Njujork tajms.

List navodi da ukoliko bi ovaj potez zaista bio sproveden, uticaj Amerike u svetu bio bi oslabljen,  a omogućilo bi Rusiji da proširi uticaj u Evropi. Penzionisani admiral DŽejms Stavridis, bivši komandant združene komande NATO, smatra da bi američko povlačenje bila „geopolitička greška epskih razmera“.

„Čak i sam razgovor o ideji napuštanja NATO, a kamoli da se to stvarno i desi bio bi poklon veka za Putina“, smatra admiral Stavridis..

Sadašnji i bivši zvaničnici SAD, koji podržavaju alijansu, pribojavaju se da bi Tramp mogao da se vrati svojim namerama od prošle godine jer smatra i dalje da  izdvajanja za vojsku koja je tražio od ostalih članica nisu dostigla zadovoljavajući nivo.

UDARNA VEST U MOSKVI! DODIK ODUŠEVIO PUTINA: SRPSKA neće dozvoliti da BIH UĐE U NATO!

Mediji podsećaju i na ponašanje američkog predsednika prema NATO saveznicima tokom skupova alijanse, kao i čvrste zahteve koje je iznosio o vojnoj potrošnji. NATO članovi su u žešćoj panici posle ostavke Džejmsa Matisa, sada već bivši sekretar odbrane SAD, koji je bio viđen kao čovek koji je radio za njih.

Ulje na vatru dolila je i činjenica da je Tramp obavio razgovore sa Putinom iza zatvorenih vrata, a da detalje sastanaka ne znaju čak ni njegovi najbliži saradnici. Ističu da će, ukoliko SAD zaista izađu iz NATO, najveću korist imati upravo Vladimir Putin.

Organizacija koja postoji od 1949. godine osnovana je da bi sprečila takozvano „agresiju Rusije” (tadašnjeg SSSR-a) protiv Evrope. Međutim, u proteklih pola veka postalo je jasno da je NATO agresivna, a ne defanzivna, organizacija, koja više nema svrhu.

MIKROFON U RUKE NA SVEČANOM RUČKU: Dačić otpevao šefu Kremlja dve pesme

Da podsetimo pred samit NATO prošle godine Tramp je svojim ljudima u sektoru nacionalne bezbednosti rekao da ne vidi svrhu NATO, koji, kako je isticao, finansijski iscrpljuje SAD. U to vreme, Trampov tim za nacionalnu bezbednost – donedavni ministar odbrane DŽim Matis i savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton nastojali su da očuvaju američku strategiju bez pominjanja povlačenja iz NATO koje bi drastično smanjilo uticaj Vašingtona u Evropi dok bi, sa druge strane, ohrabrilo Moskvu.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Njujork tajms)