PUTIN ČEKA POZIV DONALDA TRAMPA: Spremni smo na normalizaciju odnosa (INFO)

predsednici

foto-ap

ZNATNO pre nego što će sesti u predsedničku fotelju Donald Tramp namerava da telefonira ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i tako mu odgovori na “prelepo pismo iz Moskve”.

Iako datum razgovora još nije određen, na Zapadu je jedan broj političara već zabrinut, jer ne znaju hoće li Tramp zaista ostvariti predizborna obećanja i bitno promeniti odnos prema ruskom rukovodstvu.

[adsenseyu4]

Novi američki predsednik više puta je izjavljivao da namerava da uspostavi dijalog sa Kremljom, te da je Obama nepromišljeno pokvario odnose sa Rusijom. Ljudi iz štaba Hilari Klinton optuživali su Putina i Rusiju da hakerskim napadima na Demokratsku partiju pomažu Trampu.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je objasnio da će do inauguracije Trampa 20. januara ruski predsednik i dalje sarađivati sa Barakom Obamom. Posle Trampove inauguracije, doći će na red i razgovori o prvom susretu sa Putinom.

U pozdravnom telegramu Vladimir Putin je ne samo čestitao Trampu na pobedi nego je rekao da “predstoji složeni put normalizacije odnosa” i istakao “da je Moskva spremna da prođe svoj deo puta”.

Odmah posle pobede u prvom intervjuu Tramp je rekao da je neophodno da se SAD bore protiv terorističke organizacije Islamska država u Siriji i da mu nije prioritet rušenje Bašara Asada. Tramp je priznao da bez obzira što Vašington podržava sirijsku opoziciju, Amerikanci ne znaju ko su ti ljudi.

Ako se Tramp bude držao izbornih obećanja, vrlo brzo će se stvoriti povoljnija atmosfera za normalizaciju odnosa. U zapadnoj Evropi već sada postoji želja, nemalog broja zemalja, da se ukinu ekonomske sankcije Rusiji, jer je šteta obostrana.

Koliko će biti potrebeno vremena da se normalizuju odnosi Vašingtona i Moskve pre svega zavisi od Amerike. Predsednik Putin je već izjavio da je Rusija spremna da učini sve da se normalizuju odnosi dve najmoćnije države na svetu.

Putin je još jednom poručio onima koji na Zapadu šire priče o ruskoj opasnosti da Moskva nikoga ne namerava da napadne, a vojsku modernizuje, jer jedino tako može da efikasno štiti svoju ogromnu teritoriju.

[adsenseyu1]

Kada će se normalizovati odnosi između Vašingtona i Moskve zavisi ne samo od volje Trampa, nego i moćnog američkog vojnoindustrijskog kompleksa kao i onih koji sede u Pentagonu. Zbog toga u Kremlju i ne očekuju “instant” poboljšanja već dugačak i ni najmanje lak proces mirenja.

ŽIRINOVSKI NAZDRAVIO

LIDER Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski organizovao je slavlje Trampove pobede. Za stolom su bili poslanici LDPR-a, kao i novinari. Za hranu i piće na banketu je potrošeno oko 1.500 dolara. Žirinovski je nazdravio za nove odnose Moskve i Vašingtona.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:B.Vlahović,Novosti.rs)

[adsenseyu2]