PUŠTEN IZ ZATVORA: Albanca koji je PUSTIO DRON U BEOGRADU, Hrvati i Italijani sačuvali od Srbije

dron

Foto: Printscreen/Kurir

TIRANA  – Ismail Morina, Albanac koga Srbija traži zbog puštanja drona sa zastavom “Velike Albanije” na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014, tvrdi da je pušten iz zatvora u Italiji.

Morina je, naime, na svojoj stranici na Fejsbuku danas izrazio zahvalnost albanskom konzulu u Bariju, u Italiji, za angažovanje u njegovom oslobađanju, a zahvalio je i “Hrvatskoj i Italiji na nepristrasnosti”.

AP navodi da je Morina (36) prošle godine uhapšen u Hrvatskoj po nalogu za hapšenje koji je izdala Srbija, a da je ranije ove godine premešen u italijanski zatvor.

Američka agencija napominje da on živi u Italiji i da je oženjen Italijankom.

Inače, Ministarstvo pravde Srbije uputilo je 18. aprila molbu Italiji za izručenje Morine, a uz molbu je italijanskim nadležnim organima poslata i prateća dokumentacija protiv Morine, rečeno je tada u Ministarstvu pravde.

Morina se našao u Italiji pošto je prethodno hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio da da saglasnost za njegovo izručenje Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu.

KAKO SE USUDILA? Carinska službenica je imala predosećaj da je tu NEŠTO SUMNJIVO! (FOTO)

Morina je zbog toga iz Hrvatske prebačen u pritvor u Italiji, gde prema pisanju albanskih medija ima boravište.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji, Vrhovni sud Hrvatske doneo je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta prosleđeni ministru Bošnjakoviću.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom “Velike Albanije”.

Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

FOTO: FB PRINTSCREEN

On je u junu 2017. bio uhapšen u Dubrovniku po srpskoj poternici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.

Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

SAVETUJEM IM DA SE NE IGRAJU: Oštar odgovor Ivice Dačića Albancima sa juga Srbije!

U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

“U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan”, navodi se u odluci.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Tanjug)