PRVI PUT U ISTORIJI: Češka izvela vojsku na ulice! (INFO)

ceska

Foto: Reuters

Češka je prvi put u istoriji proglasila prvi stepen rizika terorističkih napada, a vlada te zemlje vojskaje odobrila da na ulice izađe i vojska i pomogne policiji u patrolama.

Viši, drugi stepen rizika od terorizma proglasila je u utorak uveče i Slovačka, dok se Poljska, koja je za teroriste po procenama stručnjaka poželjnija meta od Češke i Slovačke zbog aktivnog učešća njenih vojnika u intervenciji u Iraku i Avganistanu, zadovoljila samo pojačanim kontrolama aerodroma, železničkih stanica i trgovinskih centara.

Na vanrednoj sednici češka vlada u utorak uveče je proglasila prvi stepen rizika od terorističkih napada, koji znači da konkretne pretnje nema, ali postoji opšti rizik zbog situacije u inostranstvu ili međunarodnih aktivnosti Češke.

– Vlada će angažovati i 550 vojnika u aktivnoj službi na rok od najmanje dva meseca – saopštio je nakon sednice premijer Bohuslav Sobotka.

On je najavio da će pojačanim policijskim patrolama i kontrolama na svim međunarodnim aerodromima, glavnim železničkim stanicama, u praškom metrou, oko dve nuklearne elektrane, nekih ambasada i spomenika pomagati vojnici.

[adsenseyu1]

 

Većina vojnika, njih 340, patroliraće zajedno sa policijom u Pragu, a vlada je pozvala Čehe da za sada izbegavaju mesta gde se okuplja i koncentriše veliki broj ljudi.

U Slovačkoj niži stepen rizika

Susedna Slovačka proglasila je viši, drugi stepen rizika terorističkih napada, koji znači da rizici potencijalno imaju veze sa Slovačkom. Premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak saopštili su da su mere bezbednosti, pojačane patrole i kontrole pojačane na isti nivo kao nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine.

U Poljskoj su takođe pojačane mere bezbednosti i Granična straža i policija izvele su pojačanja na aerodrome, železničke stanice, u tržne centre, varšavski metro i sva mesta gde se potencijalno okupljaju veće grupe ljudi.

Poljska pojačala mere bezbednosti

– U Poljskoj nema terorističke pretnje. Naredio sam komandantima policije i granične straže da pojačaju patrole i kontrole na mestima sa većim grupama ljudi – kazao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak i dodao da je Poljska, posle terorističkih napada u Briselu, Belgiji ponudila pomoć svojih policajaca i humanitarnu pomoć ukoliko joj bude potrebna.

[adsenseyu1]

(vesti-online)