PRVA IZJAVA Trampa NAKON POBEDE: Evo zašto su svi iznenađeni njegovim govorom (INFO)

Tramp

Foto: Tanjug/Ap

Čovek koji je pozivao na kažnjavanje žena koje abortiraju, svoje protivnike vređao i nazivao nesposobnima, obećavao deportacije imigranata i susedne Meksikance nazivao silovateljima i kriminalcima, izašao je noćas na binu kao novi predsednik SAD i održao pobednički govor.

Za mnoge iznenađujući gotovo kao i njegova pobeda. Usledila su pitanja – da li je to neki novi Tramp i da li zaista sve što se kaže u kampanji služi samo u te svrhe?

Tramp se iznenađujuće mirno, bez euforije koja bi se od njega mogla očekivati, bez teških reči, prvi put kao predsednik SAD, obratio naciji. Sudeći po kampanji, očekivalo se malo više trijumfalizma i likovanja, ali umesto toga predsednik Tramp obećao je da će zalečeti najdublje rane nacije i biti predsednik svih Amerikanaca. Istovremeno, ispred Bele kuće i širom Amerike počeli su protesti.

[adsenseyu4]

“Upravo sam primio poziv od sekretarke Klinton. Čestitala nam je na pobedi i ja čestitam njoj i njenoj porodici na veoma teškoj borbi, snažno se borila. Biću predsednik svih Amerikanaca. Ovo mi mnogo znači. Za one koji su odabrali da me ne podrže, tražim vašu pomoć kako bismo doneli korist našoj velikoj zemlji. Milionima vrednih muškaraca i žena, poručujem da ću služiti vama, narodu. Ova zemlja ima izvanredan potencijal, a zajedno ćemo napraviti divne stvari. Svi imate veliki potencijal, i iskoristićemo ga. Gradićemo mostove, aerodrome, bolnice, škole, obnovićemo infrastrukturu, a dati posao milionima ljudi”.

Šta je rekao Tramp?

Nakon što se zahvalio prisutnima i izvinio zbog čekanja, Tramp je krajnje pomirljivim tonom rekao:

Možda još veće iznenađenje je to što se svojoj, do juče ljutoj protivnici, zahvalio za godine službe u američkoj administraciji. “Hilari je radila jako dugo i jako teško i dugujemo joj veliku zahvalnost”, rekao je novi predsednik SAD.

Šta je neobično u ovim rečima?

Za gotovo 18 meseci kampanje, Tramp nije bio ni učtiv ni ljubazan. Uostalom nisu ni njegovi rivali. Iako je on prednjačio u politički nekorektnim izjavama, napadima i teškim optužbama na račun protivnika, kampanju su, gotovo svi koji su je pratili, ocenili kao najprljaviju do sad.

[adsenseyu1]

Trampove lepe reči o Klintonovoj samim tim su iznenađenje, ali i u suprotnosti su sa onim što je o njoj govorio tokom kampanje. Od toga da je bolesna i nesposobna, pa da je lažov i najveće zlo koje se dogodilo Americi.

Najava da će biti predsednik svih Amerikanaca takođe je sa velikom pažnjom ispraćena, jer do juče je tvrdio da muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD.

Prema prvim analizama, Trampa je u Belu kuću dovela nezadovoljna radnička klasa koja je u njegovim napadima na establišment, političku elitu, zdravstveni sistem i sve ono što ih tišti videla način da pokaže svoj bunt ili možda promeni stvari.

Analitičari su u ranijim ocenama uglavnom ukazivali da najave njegovih spoljnopolitičkih stavova nisu i ono što bi zaista realizovao u slučaju da dođe na vlast. Posebno, jer se politika prema određenim zemljama ili regionima koji nisu u fokusu američke politike kreira na drugim instancama od predsednika, na primer Stejt Dipartmentu.

Foto: Reuters

I pre nego što je odlučio da spusti loptu, bilo je jasno da Tramp ipak neće moći da natera Meksikance da plate zid na granici. Niti zarati sa celim svetom.

Ipak, nije jasno šta će moći. Za svetske političare Trampova pobedabila je ili poslastica ili šok, s tim što su se radovali uglavnom desničari, dok je ostatak bio zatečen. Većina je uz čestitke pozvala na opreznost, ne znajući šta zapravo može da se očekuje od Trampa.

[adsenseyu5]

Zamljotres koji je izazvao pobedom, uspeo je da primiri svojim prvi govorom, koji je kao retko do sada tokom njegove kamapanje naišao je na odobravanje, ali to je tek je uvod u mandat predsednika Donalda Trampa.

Protestanti koji pale vatru na ulicama uz parole “stop rasizmu”, Afromarikanci od kojih je čak 88 odsto glasalo za Klintonovu i žene koje su Trampu većinski okrenule leđa, nisu zaboravili njegove ispade tokom kampanje.

(Dnevne.rs /Izvor:Milica Bajić,Blic.rs)

[adsenseyu2]