PRST U OKO PUTINU! Milo šalje CRNOGORSKE SPECIJALCE na granicu sa RUSIJOM – ovo im je MISIJA!

Crna Gora

Foto: AP Photo / Boris Grdanosk

Jedno izviđačko odeljenje Vojske Crne Gore raspoređeno je u NATO misiji u Letoniji, odnosno na granicu sa Rusijom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, osam pripadnika Vojske Crne Gore upućeno u misiju Pojačano istureno prisustvo u Letoniji.

Oni su otputovali zajedno sa kolegama iz slovenačkih oružanih snaga, budući da su raspoređeni u sklopu Izviđačkog voda slovenačke vojske. Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sedištem u Adažiju, predvodi Kanada. U sklopu grupe, koja broji oko 1.400 vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije.

MAJKA ZAVRŠILA NA PSIHIJATRIJI! Dan nakon nezapamćene tragedije u Bihaću, tela oca ubice i njegove dece leže u bolnici čekajući obdukciju

Kako se navodi u saopštenju, na Samitu u Varšavi 2016. godine, saveznici su postigli dogovor o jačanju vojnog prisustva u istočnom delu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi.

Borbene grupe su predvođene od strane Velike Britanije, Kanade, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, i predstavljaju multinacionalne snage koje treba da demonstriraju snagu transatlantske veze i da jasno stave do znanja da cme se napad na jednog saveznika smatrati napadom na celu Alijansu.

NISAM BIO PIJAN, ZASPAO SAM ZA VOLANOM: Veliki intervju Darka Lazića posle nesreće

– Crna Gora svojim prisustvom u Letoniji pokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbednosti njenih građana i teritorije, a u skladu sa Odlukom Saveta za odbranu i bezbednost iz jula 2018. godine. Angažovanje pripadnika VCG biće realizovano po principu rotacije, na period od šest meseci, stoji u saopštenju.

(Dnevne. rs/Izvor: Srbija Danas/IN4S.net9)