PROVERITE SVOJ MOBILNI: Ovo su znakovi da vam neko u Srbiji prisluškuje telefon! (VIDEO)

prisluskivanje

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Nije tajna da se bezbednosne službe u svakoj državi bave nezakonitim prisluškivanjem telefona. Ni Srbija nije izuzetak. Međutim, veoma je lako otkriti da li se vaš telefon nalazi na spisku prisluškivača.

Nedavno je nedeljnik Akter objavio kolumnu Tihomira Trišića pod nazivom “BIA špijunira sve građane” u kojem iznosi podatke da se u Srbiji redovno prisluškuju gotovo svi telefoni građana, a naročito novinara.

Predstavljamo vam pet klasičnih znakova da vam neko prisluškuje telefon.

Mobilni telefoni su naročita meta prisluškivača. Postoji nekoliko načina kako se može ilegalno prisluškivati telefon.

1. Eksterni uređaju slični USB napravama koji imaju mogućnost da skinu sve podatke sa vaše SIM kartice. SIM kartica mora biti fizički stavljena u uređaj. Na taj način se mogu očitati sve SMS poruke koje su poslate sa te SIM kartice, a poneka i snimljeni razgovori.

[adsenseyu4]

2. Uređaj u koji se unosi broj telefona koji se prisluškuje. Taj uređaj snima sve razgovore i kopije šalje na jednu lokaciju, najčešće bazu podataka kompanije koja održava uređaj.

3. Pazite gde ostavljate telefon jer neko može u vaš telefon da instalira programe poput FlexiSpy i RecordiaPro. Ovi programi omogućuju prisluškivačima da uživo slušaju vaše telefonske razgovore. Takođe, ti programi u sebi sadrže i GPS lokator koji u svakom trenutku prikazuju vašu trenutnu lokaciju.

4. Kompanije koje se bave praćenjem preko interneta. Potrebno je samo da imaju vaš broj telefona koji zatim unose u program i tako otkrivaju vašu tačnu lokaciju.

Pet najčešćih znakova da vam neko prisluškuje telefon

1. BATERIJA SE BRZO ISTROŠI

Klasičan znak da vam neko prisluškuje telefon je trajanje baterije nakon što je napunite. Baterija u mobilnim telefonima se brzo troši jer programi za prisluškivanje crpe njenu snagu i kada telefon ne koristitie.

[adsenseyu1]

2. SPORO GAŠENJE TELEFONA

Ako ne možete na normalan način da ugasite telefon ili mu je potrebno mnogo više vreme nego obično, šanse su da vam neko prisluškuje telefon. Razlog tome jeste što je potrebno duže vremena da se svi programi za prisluškivanje ugase. Moguće je i da vam telefon nije ispravan, ali obavezno pratite da li vam se telefon čudno ponaša.

3. ČUDNI POZADINSKI ZVUKOVI

Šum tokom razgovora ili čudno zujanje ukazuju na to da postoji velika verovatnoća da vam se telefon prisluškuje. Mnogi ni ne razmišljaju o toj mogućnosti jer im je izgovor da je veza loše uspostavljena. Međutim, današnja telekomunikaciona tehnologija je veoma napredna i savremena tako da smetnje po pitanju signala su veoma retke.

4. DISTORZIJA GLASA

Još jedan veoma čest znak da vam neko prisluškuje telefon jeste distrozija glasa. Ukoliko čujete “robotski” glas osobe sa kojom razgovarate, veoma je velika verovatnoća da neko sluša ili snima vaš razgovor.

[adsenseyu1]

5. DOK NE KORISTITE TELEFON

Obratitie pažnju na to ako telefon počne čudno da se ponaša jer je moguće da imati na telefonu instaliran program za prisluškivanje. Ove programe je veoma lako ubaciti na nečiji telefon pomoću imejla ili prebacivanjem fajlova Blututom. Fiskni telefoni takođe nisu izuzetak kada je reč o prisluškivanju. Obratite pažnju na čudne zvukove u pozadini, naročito zujanja ili šuštanja.

(Dnevne.rs /Izvor: teleprompter)

[adsenseyu2]

6 Comments on "PROVERITE SVOJ MOBILNI: Ovo su znakovi da vam neko u Srbiji prisluškuje telefon! (VIDEO)"

  1. ovo su sve problemi sa android telefonima,kada cujete da se vas glas cuje kao eho znajte da vas i tada prisluskuju.

  2. zato ja nosim telefon star 15 godina

  3. 11 септембар | 25. avgusta 2014. at 09:03 |

    Знам да ме прислушкују па чак и прате, то ми је и речено. Ако немају друга посла у овој нашој напаћеној Србији и ако им то причињава задовољство… нек изволе, јер вероватно ”немају важнија посла”…

  4. SAMO NEKA PRISLUŠKUJU,NADAM SE DA ĆE IM BITI ZABAVNO…JA NEMAM OD ČEGA DA ZAZIREM JER SVOJE TAJNE MISLI RETKO ŠAPUĆEM I NA UVO…

  5. E kad me vec prisluskuju nek mi nadju posao 😛

Comments are closed.