PROTESTI U DREZDENU „1945: Rusi dolaze – 2015: Rusi, dođite“ (INFO)

putin

Nemačka protest, foto Rojters

Demonstranti iz Saksonije traže od ruskog lidera da preuzme kontrolu nad Nemačkom i tako ih spase Angele Merkel

DREZDEN – Nemci su sve nezadovoljniji vladom kancelarke Angele Merkel, ali umesto da se okrenu drugim nemačkim političarima, sve češće i sve glasnije u pomoć pozivaju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tako se na protestima u Drezdenu, gradu u kojem je šef Kremlja radio kao agent KGB, sve jače čuju pozivi za mir s Rusijom, ali i direktni pozivi da Putin dođe u Berlin.Pozivi

– Svakog ponedeljka u Drezdenu održavaju se protesti Pegide (Patriotska Evropa protiv islamizacije Zapada), a demonstranti odavno ne nose više samo zastave Nemačke i Saksonije već i zastave Rusije. Česti su i transparenti na kojima piše: „Mir s Rusijom – ne ratu u Evropi“ ili „1945: Rusi dolaze – 2015: Rusi, dođite“, a jedan muškarac nosio je i natpis „Putine, spasi nas od korumpiranog i nenarodnog režima, Amerike i Izraela“.

[adsenseyu1]

Osim toga, od septembra do danas okupljeni svakog ponedeljka skandiraju: „Putina u Berlin, Merkelovu u Sibir“ – piše Mihael Pilc, urednik nemačkog Velta.

Kako navodi, to je iznenađujuć stav u delu nekadašnje Istočne Nemačke, gde su se 1979. pojavljivali grafiti: „Samo Nemačka bez Rusa je prava Nemačka“, a Sovjeti su smatrani okupatorima.

Ofanziva

Međutim, ruski sociolog Igor Ejdman za ruski portal kasparov.ru napisao je da rusofilija u Saksoniji nije slučajna pojava, već planirani uticaj Kremlja na unutrašnju nemačku politiku.

[adsenseyu1]

– Ruski vrh u saradnji sa ultradesničarima vodi sve otvoreniju i žešću kampanju protiv nemačkih vlasti, a Putinovi planovi su znatno ambiciozniji. Cilj ruske informaciono-lobističke ofanzive je preoblikovanje nemačkog društva. Da bi s Nemačkom mogao da nađe bilo kakav zajednički jezik i od nje napravi svog saveznika, Putin mora da je promeni. Osnovni instrument ruskog uticaja na nju su propaganda ksenofobije i banalno potkupljivanje pojedinih pripadnika nemačke elite – tvrdi Ejdman.

Ostavka Angele Merkel, dodaje, za Kremlj je tek prvi zadatak koji će označiti start za zaokret Nemačke u pravcu Putinove Rusije.

(Autor: Foto: AP,Foto: Reuters)