PROTEST U VUKOVARU UZ USTAŠKA OBELEŽJA: Odzvanjale teške uvrede na račun Srba

protesti

Foto: Tanjug

Protest u Vukovaru uz poznatu ikonografiju – ustaška obeležja i borbene pesme. Gradonačelnik Penava zatražio da se našoj zemlji ne dopusti ulazak u EU

Protest koji je najavljivan kao “okupljanje naroda”, prerastao je u politički skup na kojem su Srbi opet krivci za sve, a gradonačelnik Vukovara pozvao je hrvatsku vlast da “ne dopusti ulazak Srbije u EU dok se ne procesuiraju svi zločini počinjeni na tlu Hrvatske”. On je predložio i osnivanje specijalnih sudova i “poverenstva za istinu”.

Sa govornice se zameralo hrvatskoj vlasti što je “procesuiranje ratnih zločina u Vukovaru prepušteno Srbiji, a ovde se sudilo samo dvanaestorici pijanih četnika, a ne i njihovim nalogodavcima”.

CIA KRILA DOKUMENT O MASAKRU NAD 1000 SRBA: Vašington i UN zločine Orićevih jedinica oko Srebrenice poturile pod tepih!

U Vukovar su došli autobusi iz cele Hrvatske, ali u manjem broju nego što se očekivalo, pa nije bilo 20.000 mitingaša kako je najavljeno. Mnogi su nosili transparente poput “E, moj Saša, prolivena je krv naša, od četnika i udbaša i hrvatskih petokolonaša”. Iako su organizatori poručivali da ovo nije politički skup, na Trgu Republike Hrvatske odzvanjale su borbene pesme.

“Ovo je tek početak”, poručivali su organizatori, uz napomenu da se vukovarskim žrtvama već 27 godina zatvaraju usta. Hrvatske zločine počinjene nad Srbima u tom gradu niko nije spominjao, a neki od govornika su sa pozornice izvikivali “U Vukovaru smo i dalje okruženi četnicima”.

Tomislav Josić, poznat još od vremena kada su se u Vukovaru razbijale ćirilične table, najavio je da će uslediti novi protestni skupovi u tom gradu i Zagrebu, ako nakon ovoga institucije ne započnu sa intenzivnim istragama ratnih zločina. Čuli su se i komentari da Srbi koji su napadali Vukovar danas rade kao policajci.

BOSNA SE CEPA NA TRI DELA? Milorad Dodik podržao Hrvate

Okupljeni su toplo pozdravili spominjanje osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa.

Jasno je i poručeno da “u Hrvatskoj većina ne želi pomirenje Zagreba i Beograda” i da “Hrvatska račune treba da polaže hrvatskom narodu jer ovo više nije Jugoslavija”. Okupljeni su nakon svakog govora vikali “izdaja, izdaja”, a pevale su se i verske pesme.

ISTORIJA NAS NIČEMU NIJE NAUČILA! Bard srpskog glumišta o Kosovu, generalu Perišiću, crkvi..

PENZIONISANI GENERALI

U Vukovar su došli i neki hrvatski političari poput Zlatka Hasanbegovića, nedavno izbačenog hadezeovca Darka Milinovića, članova Mosta i tek jedan saborski poslanik iz redova HDZ Stevo Culej, te desetak penzionisanih generala.

(Dnevne.rs/Izvor: Jurica Kerbler, Novosti.rs)