Proruske snage zauzele 80 odsto grada: Ukrajinski puk Azov, sa hrvatskim i zapadnoevropskim plaćenicima, pred uništenjem

mapa
Armija Novorosije zauzela je Debaljcevo, gde je pre dve nedelje opkoljeno oko 9.000 ukrajinskih vojnika i osmina kijevske ratne tehnike. U utorak ujutro Prorusi su zauzeli glavnu železničku stanicu i zgradu odeljenja milicije u kojoj je bio štab kijevskih snaga.

Ukrajinci su ostali u tri kvarta na izlazima iz grada s pokidanom vezom, pošto je Armija Novorosije u centru. Ministar odbrane Donjecke Narodne Republike Vladimir Kononov izjavio je da njegove snage kontrolišu 80 odsto grada.

Vojnici ukrajinskog bataljona Kijevskaja Rus preko medija su zavapili za pomoć: „Nalazimo se u prigradskom naselju Komuna. Možemo da se održimo još 12 sati. Ako nam neko ne pomogne izginućemo svi.“

Zaharčenko zarobljenom oficiru: Vi ste za Porošenka niko i ništa, samo komad mesa

O porazu prvi je izvestio ukrajinski novinar Andrej Caplijenko.

– Javljam se iz Debaljceva. Pre 15 minuta ruski vojnici  na juriš su zauzeli štab u zgradi milicije. Sat ranije osvojili su železničku stanicu – javio je Caplijenko.Potom je načelnik štaba Četvrte brigade Armije Novorosije saopštio da se borbe nastavljaju bez prekida uz podršku artiljerije, snajpera i tenkova.

[adsenseyu4]

Situacija se u gradu brzo menjala, kozaci Velike vojske donske atamana Igora Kozicina pristupili su čišćenju zauzetih kvartova. Sa njima su išli sveštenici koji su se molili za „pobedu nad satanskim silama i oslobođenje ruske zemlje“.

Potom se predalo oko 120 iscrpljenih i gladnih kijevskih vojnika. Za njihovim primerom pošlo je i devet pripadnika ukrajinskog specnaza, a onda je predaja poprimila masovne razmere.

Zarobljenici su bili začuđeni kada su saznali da je potpisano primirje. Istinu je prvi saznao zarobljeni poručnik od premijera Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka, koji se nalazi uz svoje vojnike u Debaljcevu.

– Kada sam u Minsku rekao da ste u kotlu, pomoćnik vašeg predsednika Pjotra Porošenka mi je odgovorio: „Kotla nema. Naši tamo normalno ratuju.“ Vas je Porošenko pustio niz vodu. Vi ste za njega niko i ništa. Samo komad mesa – rekao je Zaharčenko u oči zarobljenom oficiru.

Proboj preko mina

Ukrajinci su samo nekoliko sati ranije pokušali proboj iz kotla. Prethodno su ostavili položaje na drugoj, južnoj strani okruženja kako bi pojačali napadnu grupu u pravcu sela Nižnje Lozovoje.

Za sobom su ostavili ruševine nekoliko rudnika koje su minirali. Već na maršu ka Debaljcevu pali su pod vatru ruske artiljerije i izgubili osam tenkova i ostavili leševe duž druma.

Desetkovani su stigli u Debaljcevo i pošli u proboj, ali nisu imali mesta da se razviju, pa su u koloni pošli na polja zasuta minama. Ukrajinski pomoćni napad na Kalinovku odmah je presečen artiljerijom, a glavna kolona upustila se u borbe na otvorenim livadama oko sela Nižnje Lozovoje.

Armija Novorosije iskoristila je priliku i poslala jurišne grupe u kvart iz kog je ukrajinska kolona pošla u proboj, pa je tako i povratak onemogućen. Lekari iz Debaljceva rekli su američkim novinarima da su svi pokušaji izlaza iz grada završili u minskim poljima. Tek je ukupno 20 kijevskih vojnika uspelo da se izvuče.

U obližnjem Černuhinu opkoljen je bataljon Dudajev, sastavljen od Čečenaca koji su pobegli u Zapadnu Evropu, a potom se pridružili kijevskim snagama.

[adsenseyu4]

Posle čišćenja Debaljceva nekoliko hiljada kijevskih vojnika ostaće jedino u utvrđenim rejonima južno od Debaljceva u selima Oljhovatka, Bulavinskoje i Aleksandrovskoje. Većina goriva, municije i hrane, ostala je u Debaljcevskim magacinima.

Tajkuni finansiraju Novorosiju

U skladu sa minskim dogovorima, u utorak je trebalo da počne povlačenje teškog naoružanja. Međutim, ova tačka sporazuma se ne poštuje, zbog napete situacije u debaljcevskom kotlu.

Posmatrači Oebsa najavili su da će poći u kontrolu primirja, ali se to nije dogodilo i borbe su nastavljene. Debaljcevo je jedan je od najvećih železničkih čvorova Ukrajine. Stanica Debaljcevo je centralna tačka, u kojoj se spajaju pruge iz Harkova, Marijupolja, Rostova na Donu, Taganroga i Moskve.

Kijev je očito nameravao da zadrži Debaljcevo i onemogući privredu Novorosije. Naročito izvoz metalnih proizvoda i uglja. Takav postupak, međutim, nije u interesu ukrajinskih tajkuna koji regularno trguju sa Novorosijom.

Izvori iz Donjecka ukazuju da vozovi s ugljem regularno prolaze liniju fronta uz mito. Novorosija time finansira svoje potrebe, pa čak i isplatu socijalnih davanja, a tajkuni omogućavaju rad svojih preduzeća.

Istrebljeni hrvatski i ukrajnski nacisti

Kijevske snage trpe poraz i kod Marijupolja. Nedavna ofanziva puka Azov u kom ratuju ukrajinski i zapadnoevropski nacisti, među kojima su i Hrvati, propala je uz ogromne gubitke. Razobličio ih je i video-snimak na internetu.

Azovci su kukali za pomoć, pravdali se nedostatkom goriva, pa su i izneli podatak da je u jednom bataljonu ostalo čitavih svega 20 vojnika.

U Selu Širokino ostao je bataljon Donbas, koji je komanda predala sudbini. Njih su opkolile ruske pešadijske i tenkovske jedinice. Ponestaje im municije, a komanda im preti vojnim sudom ako ostave položaje.

Ukrajinski komandant: Čekamo kraj

Zamenik ukrajinskog 40. bataljona Jurij Sinkovskij obratio se medijima.
– Mi smo potpuno opkoljeni. Imamo mrtve i ranjene. Bez lekova smo. Laki ranjenici postaju teški, a onda mrtvaci. Neki su se već predali. Putevi su minirani oko nas. Hrane već nema, a municija je pri kraju. Sedimo i čekamo kraj bataljona – rekao je pukovnik Sinkovskij.

(vestionline /agencije)