PROMENA ODNOSA SNAGA: Rusija poslala poruku SAD, ispalili su 26 krstarećih raketa! Amerika je nedugo potom i odgovorila…

lansiranje

Foto: printskrin

U čitavu priču su se uključili vojni analitičari i geopolitičari koji smatraju da je ovo prikrivena poruka SAD da je došlo do promena odnosa snaga
Po prvi put od 2007. godine, američka mornarica nije u Persijskom zalivu posle, po nekima, iznenadne odluke Vašingtona da povuče nosač aviona “Teodor Ruzvet”.

Američko ministarstvo odbrane ne priznaje da su ove akcije u vezi sa radom ruskih aviona u Siriji. Američka vojska navodi da su avioni sa nosača“Teodor Ruzvelt“ koji u svom sastavu ima 5 hiljada vojnika i 65 aviona, morali na hitan remont.

Naime, kako se navodi Vojna komanda SAD donela je odluku da na najmanje dva meseca povuče jedini američki nosač aviona koji se sad nalazi u Persijskom zalivu i da ga uputi na remont.

[adsenseyu5]

Njega bi trebalo da zameni nosač aviona “Hari Truman”. Međutim, rok njegovog boravka na Bliskom istoku još nije određen. Pored toga, javlja „NBC News“, ovo povlačenje nosača je takođe povezano sa prinudnim uštedama u budžetu.

Neki američki eksperti su već zabrinuti zbog povlačenja nosača aviona. Na primer, zamenik admiral američke mornarice, u penziji Peter Dejli izrazio je uverenje da odsustvo jednog američkog ratnog broda neće proći nezapaženo.

Američki admiral Džon Ričardson je na saslušanju Odbora za oružane snage američkog Senata je rekao: „Bez tog nosača aviona američka snaga u tom delu sveta je narušena.“

S druge strane u stranim medijima pojavile su se informacije da je odluka o povlačenju nosača aviona objavljena posle vojne akcije u kojoj su ruski ratni brodovi ispalili plotun od 26 krstarećih raketa po teroristima u Siriji. Odmah su se uključili u celu priču vojni analitičari i geopolitičari koji smatraju da je ovo prikrivena poruka SAD da je došlo do promena odnosa snaga.

Pojedini analitičari tvrde da ako se zagrebe ispod površine može se uočiti da ovim Moskva jasno šalje poruku Vašingtonu da je Rusija ta koja drži konce u rukama. Ističu da nije ni najmanje slučajno što su Rusi tog dana ispalili tačno 26 krstarećih raketa. Tvrde naime da je ovo bio način da Rusija upozori SAD da se povuku. Kao dokaz navode čudnu, a za neke, i namernu igru brojeva.

Naime Rusi ispaljuju tačno 26 krstarećih raketa posle čega Amerikanci povlače ni manje ni više nosač aviona Teodor Ruzvelt. Tačnije povlače nosač aviona koji nosi ime 26. po redu predsednika SAD.

Slučajnost ili namera?

I dok jedni tvrde da se radi o smišljenom potezu drugi smatraju da je ovakav način razmišljanja u rangu teorija zavera i  da je po sredi samo puka koincidencija. Kako god bilo Amerikanci su povukli “Teodora Ruzvelta” i dominaciju u Persijskom zalivu prepustili Rusima.

[adsenseyu1]

Brod “Teodor Ruzvelt”, koga pokreću motori na nuklearni pogon, ima dužinu 332 metra i širinu 77, a uplovio je u Persijski zaliv krajem aprila da bi služio kao platforma za američku borbenu avijaciju koja napada položaje džihadističke Islamske države u Iraku.

Televizija Si-En-En navodi da privremena odsutnost nosača aviona iz Persijskog zaliva ne bi trebalo da se odrazi na vojnu sposobnost SAD.

“Vašington, ako to bude bilo potrebno, može odmah u region da pošalje dodatnu avijaciju sa kopnenih baza”, navodi izvor iz Pentagona.

(Agencije/Pravda/P.L.)