PROBLEMI, BOLEST ILI NEŠTO SASVIM DRUGO: Da li se PUTIN POVLAČI SA MESTA PREDSEDNIKA RUSIJE (INFO)

vladimir

Foto: AP /Tanjug

Intervju sa istaknutim ruskim političkim analitičarem koji predviđa da će predsednik Vladimir Putin sazvati prevremene predsedničke izbore i povući se iz Kremlja 2017. iznenada je uklonjen sa sajta jednog od natiražnijih ruskih listova “Moskovski Komsomolec”, prenosi “Moskou tajms”.

Analitičar Valerij Solovej u tom intervjuu, koji je i dalje dostupan u raznim arhivima na internetu, navodi da Putin u poslednje vreme ima “izvesne probleme” zbog kojih će morati da vlast preda nasledniku.

[adsenseyu4]

Solovej, profesor moskovskog državnog Instituta za međunarodne odnose, koji je poznat po tome što je dobro informisan o unutrašnjoj kremaljskoj politici, tvrdi da bi Kremlj mogao da sazove vanredne predsedničke izbore u proleće 2017. – godinu dana ranije nego što je predviđeno.

Putin se, kako Solovej kaže, neće kandidovati za novi mandat, a suočava se sa izvesnim “problemima” zbog kojih će, kako navodi, morati da odsustvuje iz javnosti nekoliko meseci zaredom.Analitičar objašnjava da je ruski predsednik razočaran svojim sadašnjim kadrovima i sumnja u njihovu sposobnost da vode Rusiju na svetskoj sceni i razvijaju odnose svoje zemlje sa Zapadom.

Prema rečima ruskog analitičara, Putinova administracija će svoje planove za budućnost razjasniti u decembru.Solovej veruje da je Dmitrij Medvedev, sadašnji premijer, viđen za povratak u Kremlj, ali se “tvrda struja” navodno opire tom potezu.

Drugi potencijalni naslednik bi, kaže, mogao biti Sergej Ivanov, kao i 2008, čovek koji i dalje ima veliki politički uticaj iako je nedavno izbačen iz Putinove administracije.

Intervju sa Solovejem iščezao je sa sajta gotovo čim je objavljen, a glavni urednik i vlasnik lista “Moskovski Komsomolec” Pavel Gusov rekao je da je intervju uklonjen nakon što je u tekstu otkriveno nekoliko činjeničnih grešaka.

Biće potrebno nekoliko dana da se unesu neophodne korekcije, rekao je Gusov, prenosi “Moskou tajms”.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]