“PRIJATELJ JE U NEVOLJI”: Rusija će obezbediti Belorusiji državni kredit od 1,5 milijardi dolara (VIDEO) (FOTO)

putin

FOTO: KREMLIN PRESS SERVICE / EPA;

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ta zemlja namerava da Belorusiji obezbedi državni kredit od 1,5 milijardi dolara, što bi moglo pomoći Aleksandru Lukašenku da trenutno izbegne ekonomsku krizu, prenosi “Gardijan”.

Nakon sastanka dva lidera u Sočiju, Putin je istakao da je dogovoreno da će Rusija u ovom teškom trenutku obezbediti Belorusiji državni kredit u iznosu od 1,5 milijarde dolara.

– Prijatelj je u nevolji, i to iskreno kažem – rekao je Lukašenko na početku sastanka, zahvalivši se Putinu na podršci. Susret u Sočiju je prvo putovanje za Lukašenka u inostranstvo od početka protesta u Belorusiji pre mesec dana.

– Mi ćemo to ispuniti. Sada, koliko je poznato, naši ministri finansija rade na ovome na profesionalnom nivou – precizirao je Putin.

policija

FOTO: STRINGER / EPA;

On je podsetio da je ruski premijer Mihail Mišustin ranije održao uspešne pregovore u Minsku o svim oblastima saradnje dve zemlje, uključujući i finansijsku.Putin je naglasio da očekuje da će se informacije o kreditu odraziti na finansijskom tržištu, prenosi Sputnjik.

– Nisam slučajno pomenuo kredit koji Rusija planira da obezbedi Belorusiji u najskorije vreme. Nadam se da će se to odraziti i na finansijskom tržištu – rekao je ruski predsednik.

Putin je ocenio da je predlog o reformi Ustava, koji je izneo predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, logičan, blagovremen i adekvatan.

On je izrazio uverenje da će, s obzirom na Lukašenkovo iskustvo u političkom radu, posao na reformi Ustava biti organizovan na najvišem nivou, prenosi ruska novinska agencija TASS. Dodao je da građani Belorusije treba samostalno da rešavaju situaciju u zemlji.

– Belorusi treba da sami, bez ikakvih sugestija i spoljnih pritisaka, reše ovu situaciju kroz međusobni dijalog – dodao je predsednik Rusije.

Najavio je i nastavak vojne saradnje dve zemlje.

Lukašenko se zahvalio Putinu i “svim Rusima” za podršku koju su mu pružili nakon predsedničkih izbora.

Vodenim topovima na deomonstrante

Poseta Sočiju usledila je dan nakon što se beloruska policija sukobila sa deomnstrantima u Minsku i drugim gradovima, u kojem su korišćeni vodeni topovi. U ponedeljak ujutro, ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u nedelju privedene 774 osobe, uključujući više od 500 u Minsku.

– Postoji crvena linija, vi takođe znate za to, više od mene morali ste da pojasnite to u Čečeniji dok ste bili mladi predsednik – rekao je Lukašenko i dodao da ne veruje da su je ljudi u Belorusiji prešli.

Protesti traju više od mesec dana, otkako je Lukašenko proglasio pobedu na predsedničkim izborima 9. avgusta, a potom nemilosrdno suzbio proteste, ocenio je “Gardijan”.

 

Dnevne.rs, Blic

Be the first to comment on "“PRIJATELJ JE U NEVOLJI”: Rusija će obezbediti Belorusiji državni kredit od 1,5 milijardi dolara (VIDEO) (FOTO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*