PREPORUKE RUSKIH LEKARA: Evo šta bi trebalo izbegavati nakon primanja vakcine

korona

Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Direktor Nacionalnog istraživačkog centra za mikrobiologiju i epidemiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg objasnio je kako treba postupati kako bi primljena vakcina protiv korona virusa delovala što efikasnije.

Naučnik je posavetovao da vakcinisane osobe izbegavaju intenzivne fizičke aktivnosti dva dana nakon vakcinacije, kako bi se formirao najbolji imunološki odgovor na cepivo.

– Čovek jednostavno nema dovoljno glukoze, šećera da bi obezbedio ravnomerno funkcionisanje dva procesa – rekao je Gincburg u intervjuu za list „Rosijska gazeta“.

Drugi važan uslov za efikasno stvaranje imunog odgovora je raznovrsna ishrana nakon vakcinacije. Stručnjak je objasnio da je stvaranje antitela proces koji troši energiju i zahteva sintezu proteina, a dugotrajno vežbanje otežava sintezu.

PROČITAJTE JOŠ

NOVA FORA ZA “TIPOVANJE” Ako ovo primetite na bravi znajte da lopovi planiraju da vas opljačkaju

Pored toga, Gincburg je posavetovao vakcinisanima da se uzdrže od štetnih navika, kao što je alkohol, jer one delimično smanjuju efekat vakcinacije.

Rusija je registrovala prvu vakcinu na svetu protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) 11. avgusta 2020. godine.

Ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19.

korona

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto.

 

(Dnevne.rs/sputnik)