PREDVIĐANJA ZA 2017: ISIS menja strategiju, Tramp staje na crtu Kini, a Putin…

Foto: Rojters

Foto: Rojters

Kako se 2016. bliži kraju, geopolitički metež koji se dešavao tokom godine, može se reći da najavljuje dosta nepredvidivo stanje u međunarodnim odnosima.

Sajt “Business Insider” nudi 10 mogućih geopolitičkih događaja koji nas očekuju u 2017:

Rusija će povući više provokativnih poteza protiv baltičkih država, kako bi videli reakciju Trampa i ostatka sveta.

[adsenseyu4]

Kako piše sajt Biznis insajder, oni očekuju mešanje Moskve u mnoge druge međunarodne afere, posebno u Baltičkim državama. Rusija je pomerila nuklearne rakete veoma blizu Poljske i Litvanije u oktobru, NATO je odgovorio postavljanjem trupa i tenkova u baltičkim zemljama.

Velike kopnene snage će direktno napasti Raku

Trenutna moć Islamske države je u padu i to se očekuje i naredne godine. Američki vojni lideri napominju da će trebati još dva do četiri meseca dok Mosul bude poptuno siguran.

Ako grad skroz “padne”, napad na Raku je verovatniji navodi sajt.

Novi napadi bombaša samoubica iz redova ISIS-a

Teroristička grupa Islamska država svakako neće mirovati iako su dosta uzdrmani. “Bussines Insider” navodi kako će pojačati svoje propagandne napore kako bi nove regrute inspirisali za pojedinačne napade širom sveta.

Asad će ostati na vlasti u Siriji

Nakon pada Alepa, Asad i njegove iranske i ruske pristalice su zacementirale svoju poziciju u kontrolisanju većine istočne Sirije, navodi “Business Insider”

SAD će proveravati Kinu

Nedavna kineska zaplena podvodnog američkog drona u vodama Južnog kineskog mora zahteva odgovarajući odgovor, piše “Business Insider”.

Trampov tim je pokazao raznolikost “alata” koji bi mogli da iskoriste da se suoče sa Kinom i “prekontrolišu” je. Etiketiranje Kine kao manipulatore valute, započinjanje trgovinskog rata sa Pekingom, podržavanje Tajvana, ili čak pojačanje morskih patrola oko kineskih vojnih “kompleksa” u Južnom kineskom moru.

Tramp neće pocepati iranski dogovor

Tramp se tokom svoje predsedničke kampanje energično suprotstavljao dogovoru sa Iranom, ali on najverovatnije neće, barem odmah, preći na njegovo “cepanje”. U suštini, dogovor je mnogostran i Tramp ne može da ga raskine.

Umesto toga Tramp će stvoriti gotovo toksično okruženje oko ulaganja u Iran i koristiće “meku moć” da odvrati američke kompanije kao i saveznike od obogaćivanje islamske republike.

[adsenseyu1]

ISIS će se u potpunosti posvetiti društveno-medijskom prisustvu

Do kraja 2017. godine, prisustvo džihadista najverovatnije neće biti na bilo kom fizičkom prostoru, već će povećati svoje prisustvo na društvenim medijima i održavati kalifat u “onlajn životu”.

Nastaviće da privlače ekstremiste sa čvrstim islamskim stavovima i izraženom neprijateljstvu prema Zapadu, ali Irak i Sirija će, kako piše sajt, u većoj meri da se oslobode od Islamske države.

Tramp će sprečiti Obamino otvaranje prema Kubi, ali ga ipak neće skroz poništiti

Tramp je osudio Obamin dogovor sa Havanom, preteći da će ga poništiti ukoliko Kuba ne pristane na bolji “dogovor”.

Nakon smrti Kastra rekao je da se nada da će “nakon dugogodišnjeg užasa, divan kubanski narod konačno da živi slobodo što su i zaslužili”.

Granični zid ili ograda na američko-meksičkoj granici nećepuno učiniti protiv zaustavljanja protoka droge u SAD

Kako navodi sajt barijera neće puno učiniti zato što većina ilegalnih narkotika koji se krijumčare u SAD nisu transporotvani na velikim otvorenim prostorima, već kroz tajne tunele i uz pomoć drugih metoda, poput komercijalnih vozila ili uz pomoć privatnih građana.

FARK pobunjenička grupa u Kolumbiji prestaje da postoji,ali će se pojaviti neki stari problemi

Kolumbija je uspela da postigne mirovni sporazum nakon pola veka sukoba, a članovi pobunjeničke grupe su već počeli da menjaju FARK u isključivo političku partiju.

Nakon potpisivanja novovg sporazuma krajem novembra, FARK pobunjenici je trebalo da se presele u 27 zona za demobilizaciju i razoružanje, ali dve nedleje nakon što je ovaj proces trebalo da počne, logori nisu bili u stanju da ih prime.

Visoki komesar Un za ljudska prava je u saopštenju naveo da postoji ograničen pristup vodi za piće, zdravstvenim uslugama i električnoj energiji.

Ovakavo nesigruno okruženje u okviru demobilizacije može da navede pobunjenike da se vrate svojim ilegalnim aktivnostima.

Ovog meseca pobunjenička grupa je proterala pet komandanata od kojih su neki učestvovali u trgovini drogom.

U međuvremenu, kolumbijske kriminalne grupe se šire na područjima koje su pobunjenici napustili, negde sarađujući sa FARK-ovim disidentima.

Druga gerilska grupa levičarska Nacionalan oslobodilačka armija, pojačala je svoje napade želeći da preuzme teritorije koje FARK napušta.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Business Insider)

[adsenseyu2]