PREDSTOJI NAM DRAMA: Amerika okreće leđa Rusiji, u 2018. godini se tek očekuje haos

Tramp

Foto: Tanjug/AP

Uprkos težnjama američkog predsednika “da se približi” Vladimiru Putinu, administracija SAD udarila je tri šamara Rusiji. Za 2018. godinu stručnjaci predviđaju “haos”

Niz akcija koje je preduzela američka administracija prema Rusiji pokazuju “odlučan zaokret” od toplijeg odnosa s više saradnje s Moskvom, na koji je predsednik SAD Donald Tramp pozivao tokom predizborne kampanje i početkom svog mandata, piše Si-En-En.

Kako primećuje ta američka televizija, u periodu od nedelju dana, Trampova administracija je nazvala Rusiju “rivalskom silom”, uvela sankcije bliskom saradniku ruskog predsednika Vladimira Putina i odlučila da pokloni Ukrajini protivtenkovsko oružje kako bi joj pomogla u borbi protiv proruskih snaga.

Si-En-En precizira da je reč o nizu koraka, usklađenim sa oštrijom retorikom Stejt departmenta o, kako se tvrdi, “destabilizujućim aktivnostima Moskve u istočnoj Ukrajini”, i o opužbama Pentagona da Rusija “namerno krši sporazume o prekidu sukoba u Siriji.”

Kao primer, navodi se da je Tramp pod pritiskom zbog aktuelne istrage o umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, kao i zbog veoma rasprostanjenog nepoverenja američke obaveštajne zajednice, diplomata, Pentagona i američkih poslanika prema Rusiji i, kako se tvrdi, “njenih kontinuiranih sajber aktivnosti”.

UŽASNO PROROČANSTVO NEMAČKOG VIDOVNJAKA: Svetski rat je niezbežan i počeće na BALKANU, evo i kako (VIDEO)

Kako dodaje Si-En-En, vrata Bele kuće su zatvorena za osobe bliske Trampu, koje su se zalagali za veću saradnju sa Moskvom. S druge strane, navodi SI-En-En, u administraciji su sada na pozicijama u vezi sa nacionalnom bezbednošću ljudi, koji su imali oprezivniji i tradicionalniji stav prema Rusiji.

Foto: Tanjug/AP

Govoreći o američkoj politici prema Rusiji, direktor Kenan Instituta u Vilson centru Met Rodžanski kaže da “to definitivno nije politika kakvu biste očekivali od Trampa kao kandidata”. “Mislim da čak i Rusi razumeju da je ideja zbližavanja van stola”, rekao je on. Istovremeno, ocenio je da postoje znakovi koji ukazuju na povećanje napetosti u 2018. “Predstoji nam drama”, predviđa on.

Direktorka Centra za evroazijske, ruske i istočnoervopske studije u Univerzitetu u Džordžtaunu Angela Stent smatra da je javnost cele godine bila svedok “dualne politike” Trampa “koji želi mnogo bliži odnos sa Putinom”, dok sa druge strane postoji trio koji čine ministar odbrane Džejms Matis, savetnik za Nacionalnu bezbednost H.R.Mekmaster i državni sekretar Reks Tilerson koji povlače “prilično oštru liniju”.

Si-En-En podseća da je Stejt department 22. decembra objavio da će obezbediti Ukrajini “pojačane odbrambene kapacitete”, samo nekoliko dana nakon što je administracija objavila da će dozvoliti Ukrajini da kupuje oružje manje veličine od američkih proizvođača.

Istog dana, Pentagon je optužio Rusiju za namerno kršenje sporazuma čiji je cilj da spreč incidenate na nebu iznad Sirije, nakon nebezbednog susreta američkih i ruskih aviona.

SAD su donele odluku da pošalju oružje u Ukrajinu u vreme kada je došlo do porasta nasilnih sukoba između ukrajinskih vojnika i prioruskih snaga. Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov upozorio je u subotu da tim potezom “SAD guraju Ukrajinu ka novom krvoproliću”. S druge strane, portparolka Stejt departmenta Heder Nojer ranije ove nedelje je rekla da su Rusija i njeni zastupnici izvor nasilja u istočnoj Ukrajini”.

IVICA DAČIĆ: U Moskvi Srbiju prima Putin, a u Americi ulazimo na sporedna vrata

Američka administracija je potom objavila da će uvesti nove sankcije trojici Rusa i dvojici Čečena, među kojima je i predsednik Čečenije i Ramzan Kadirov. Si-En-En navodi da je to dovelo do pretnje odmazdom “milo za drago” predsednika donjeg doma parlamenta Vjačeslava Volodina. “Biće razmotren princip reciprociteta”, rekao je Volodin za Tass.

NEPROMIŠLJENA IZJAVA BIVŠEG PREMIJERA HRVATSKE: Srbijom 100 godina vlada ‘beogradska čaršija’!

Si-En-En primećuje da je su svi navedeni događaji i izjave usledili nakon što je u ponedeljak objavljena nova Nacionalna bezbednosna strategija, u kojoj se tvrdi da Rusija želi da oblikuje svet suprotan sa americkim vrednostima i interesima i da želi da oslabi međunarodni uticaj Vašingtona i udalji ga od saveznika i partnera.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)