PRE ŠEST GODINA GADAFIJA SU ZVERSKI MUČILI DO SMRTI: I danas ODZVANJAJU njegove reči upućene Zapadu (VIDEO)

isis

Foto:, tanjug/AP

Libijski revolucionar i političar Moamer Gadafi, poznat i kao pukovnik Gadafi, vladao je Libijom skoro 42 godine. Na današnji dan pre šest godina, zverski je ubijen zajedno sa svojim sinom Mutasimom

Sredinom februara 2011. su, nedugo nakon masovnih protesta, i rušenja dotadašnje vlasti u susednom Tunisu i Egiptu, slični protesti izbili i u Libiji, i prerasli u ustanak tokom koga je, prema izveštajima arapskih i zapadnih medija, za nekoliko dana Gadafijev režim izgubio kontrolu nad najvećim delom zemlje.

Gadafi je ubijen 20. oktobra 2011. dok je pokušavao da pobegne iz rodnog Sirta, a tri dana kasnije je bivši pobunjenički Nacionalni prelazni savet (NTV) proglasio “potpuno oslobođenje” Libije i saopštio da je više od 30.000 ljudi poginulo u devetomesečnoj pobuni s podrškom NATO koja je počela kao deo “arapskog proleća”.

[adsenseyu1]

Tokom 42 godine svoje vladavine Moamer Gadafi je uspeo uz pomoć eksploatacije nafte da uzdigne zaostalu pustinjsku Libiju u državu s najbogatijim stanovništvom arapskog Bliskog istoka,odnosno Severne Afrike koja je predstavljala svojevrsni Eldorado za tamošnje susedne države, tako da u njoj osim oko 6 miliona Libijaca živelo i više oko 2 miliona registrovanih stranaca.

Pet godina nakon što je Gadafi zarobljen i likvidiran, Libija je i dalje nestabilna pri čemu političke i vojne rivalske snage sabotiraju održivu državu i bore se protiv džihadista, a žitelji Tripolija kažu da su iscrpljeni nestašicama struje, rastom cena i nedostatkom novca, dok se sukobljene vlasti i milicije bore za kontrolu nad rasparčanom zemljom bogatom naftom.

POZIVA NA UBISTVO PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA: Jezive pretnje devojke Zorana Marjanovića!

Pojedini Libijci ističu da se haos u zemlji širi kao posledica višedecenijske loše uprave pod nekadašnjim diktatorom.

Kao što to uvek biva sa mrtvima, mnogi veruju da je Moamer Gadafi i dalje živ. Sumnje da je mrtav su počele da se spominju odmah nakon njegovog ubistva. Dosta toga je ostalo nejasno oko Gadafijeve smrti, zbog čega je organizacija Ujedinjenih nacija zvanično zatražila istragu jer bi ona mogla da bude ratni zločin.

[adsenseyu5]

 

Alžirske novine su tvrdile tad da je živ i da je osoba koja je mučena i ubijena Majid Ali Al Andalus, koji je već od pre bio poznat po sličnosti sa libijskim vođom. Postoji i priča da je britanska tajna obaveštajna služba MI6 napravila tajni plan kako da Gadafi pobegne u drugu afričku državu koja nije bila podvrgnuta međunarodnom planu. Ali, ovi navodi i dalje ostaju u domenu teorija zavere.

BRUKA NA AERODROMU „NIKOLA TESLA“: Stjuard pokrao glumicu Kalinu Kovačević?

Mnogi se i dalje sećaju njegovog poslednjeg intervjua, u kojem je izneo “proročanstvo” koje se već ostvarilo. On je izneo svoje jezivo proročanstvo kada su naoružani pobunjenici uz podršku NATO granata, vodili rat protiv njega.

– Ako umesto stabilne vlade, koja garantuje bezbednost, ovi militanti povezani sa Osamom bin Ladenom preuzmu kontrolu, Afrikanci će masovno početi da dolaze u Evropu. Među njima će biti puno terorista. Mediteran će postati more haosa i krvoprolića – istakao je Gadafi.

– Milioni izbeglica preplaviće evropske granice i definitivno iznenaditi zapadne političare.

NEVIĐENI BLAM NA RTS-u: Voditeljka nije znala da je UKLJUČENA U PROGRAM, izletelo joj… (VIDEO)

Podsetimo, Islamska država tada nije postojala, ali je libijski lider predvideo da će teroristi ubrzo okupirati njegovu zemlju i ostale države Bliskog istoka, odakle će ugrožavati Stari kontinent. To se sve dogodilo posle njegove smrti.

Džihadisti su prvo zauzeli trećinu Iraka i Sirije a onda su se proširili na Libiju, gde imaju uporište u istočnom gradu Derni. Mesecima prete da će na Evropu poslati pola miliona ekstremista, a njihove “rezultate” smo viđali u raznim terorističkim napadima širom Evrope, posebno u Parizu, Briselu i Nici.

[adsenseyu1]

Početkom ove godine britanski BBC objavio je, u reportaži novinara Gabrijela Gejthausa, dosad najčistiji snimak poslednjih trenutaka života libijskog lidera. U prilogu pod nazivom “Lov na Gadafijev zlatni pištolj”, izveštač je došao u posed video-zapisa na kom je još jednom prikazan pukovnik Gadafi, koga zarobljenog u prikolici drži razularena grupa boraca libijske opozicije.

VIŠE NIJE MOGLA DA IZDŽI: Nada Topčagić priča o poslednjim danima Jelene Marjanović, otkriva tajne Goce Tržan, Zorice Marković i Jelene Karleuše (INFO)

Na fotografiji se vidi Gadafi, koji je očigledno teško pretučen. Glava mu je u masnicama, a usta krvava. Oko njega je nekontrolisana grupa naoružanih pripadnika opozicije, koja urlajući prati automobil.

Pogledajte video:

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]