POZNATI VIRUSOLOG OTKRIO: Da li će uopšte biti drugog i trećeg talasa korona virusa?

zemlja

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Posle pet meseci pandemije korona virusa, nemački virusolog Hendrik Štrek, profesor Univerziteta u Bonu i autor studije iz Hajnsberga, žarišta korona virusa u Nemačkoj poznatog kao “nemački Vuhan”, smatra da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) treba pojačanje, jedinica koja će širom sveta suzbijati zarazu.

 Trebalo bi da postoji tim SZO za reagovanje u hitnim slučajevima. Tako nešto priželjkujem i za Nemačku: interventnu jedinicu za infektivne bolesti. Jedinicu koja bi delovala na nivou države, a ne samo na nivou pokrajina – izjavio je Štrek .

Komentarišući izbijanje infekcija u klanicama i rasprave o mogućem uticaju sistema za hlađenje kruženjem vazduha na širenje zaraze, kaže da je činjenica da zaraza često izbija na mestima gde se tranžira meso.

– Tamo je hladno i bučno, ljudi moraju da se dovikuju da bi se čuli i obavljaju veoma težak posao. Samim tim, oslobađaju se kapljice, koje se, uza sve to, zbog hladnoće duže zadržavaju u vazduhu. Na kraju, vazduh se veoma sporo menja u ohlađenim halama – objašnjava Štrek, dodajući da je udeo svežeg vazduha u takvim sistemima veoma mali.

Turisti sve više biraju Albaniju umesto Crne Gore

On smatra da bi problem ventilacije u fabrikama mogao da se reši uvođenjem veće količine svežeg vazduha, učestalim testiranjem i boljim filterima.

Kako će se infekcija dalje razvijati i širiti ”verovatno će zavisiti od vremenskim prilika“, smatra on i dodaje da „zbog toga u jesen moramo očekivati više infekcija”.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)