POVUKAO RUČNU: Erdogan ističe da Turska ne želi sukobe sa Rusijom (INFO)

premijer

Foto: rtvbn.com

ANKARA – Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Ankara ne želi sukobe u odnosima sa Rusijom, javila je televizija „HaberTurk“.

– Što se tiče Turske, mi ne želimo sukobe. Želimo da nastavimo da razvijamo strateške odnose sa Rusijom na isti način. Mi ih uspešno razvijamo u poslednjih 10 do 11 godina i želimo da to nastavimo – rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da ne razume izjave nekih analitičara da je situacija u vezi sa turskim obaranjem ruskog aviona „Su-24″ veštački pripremljena zamka za dve zemlje.

[adsenseyu5]

Turski lider ponovo je insistirao da se incident dogodio kada je neidentifikovani avion narušio vazdušni prostor njegove zemlje i nije odgovorio na upozorenja.

– U toj situaciji naši piloti su ispunili svoje dužnosti – rekao je on.

Erdogan je dodao da se incident dogodio zbog greške pilota koji nije odgovorio na upozorenja i nije ih čuo, prenosi TASS.

Erdogan je istakao da strateški odnosi Turske i Rusije ne treba da trpe zbog tog incidenta.

– Želio bih da uskoro sve popravimo – rekao je Erdogan, dodajući da dve strane treba da prevaziđu problem diplomatskim sredstvima i pokažu nameru da obnove veze.

Odnosi između Rusije i Turske pogoršani su od kada je turski avion „F-16″ oborio ruski „suhoj“ 24. novembra, kada je ubijen ruski pilot.

[adsenseyu1]

(Srna)