POVERLJIV PROJEKAT: Migrante u Evropu, ali van EU. A tu je Srbija

izbeglice

Foto Tanjug / AP Photo/Emilio Morenatti

Beč — Nakon danskog premijera i austrijski kancelar Sebastijan Kurc pomenuo da se vode pregovori da se u Evropi, ali van EU, napravi centar za prihvat migranata.

Kurc je za javnu televiziju ORF objasnio da na tom planu radi Austrija zajedno sa nekoliko zemalja, a njegova suština je da se osnuje centar za prihvat migranata van Unije, gde bi im bila pružena zaštita ali ne i šansa za bolji život.

EVROPA U NEVERICI: Evo kako je Tramp uništio samit G7 i time ostvario PUTINOV SAN (INFO)

Upitan o postojanju takvog projekta on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu gde mogu da budu smeštene izbeglice ali gde im ne bi bio ponuđen “bolji život u centralnoj Evropi”. “To je projekat na kome radimo s malim brojem država vrlo poverljivo da bi povećali njegovu izvodljivost”, rekao je Kurc za ORF.

Kurc, konzervativac koji vlada sa ekstremnom desnicom, nije precizirao kome bi bili namenjeni ti centri ali njegov danski kolega Lars Loke Rasmusen nagovestio je prošle nedelje da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju “zajedničkih centara” namenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtevi za azil.

VUČIĆ: Spremni smo za nastavak razgovora, ali za velika rešenja morate da imate EU ali i velike sile SAD, Rusiju i Kinu

Poslednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da prihvati te centre. Upitan o tome austrijski kancelar je samo rekao “videćemo”.

Osim Albanije, zemlje koje se nalaze u Evropi, a nisu članice EU su zemlje Zapadnog Balkana.

(Dnevne.rs/b92.net/Izvor: beta/AFP)