POSLEDNJI ALBANSKI TRZAJI U CRNOJ GORI

Foto: AP/Hektor Pustina

Albanski premijer je bio u Tuzima i razgovarao s nosiocem Albanske liste s proteklih izbora.

Premijer Albanije Edi Rama pre dva dana je boravio u Tuzima i sastao se u jednom restoranu sa nosiocem Albanske liste s poslednjih parlamentarnih izbora, Nikom Đeljošajem, koga je, kako se sumnja, pokušao da ubedi da ne bude deo nove vlasti, koju će, prema očekivanjima, činiti tri do juče opozicione koalicije.

Dvojica Albanaca su razgovarali o postizbornom procesu i formiranju nove većine u Crnoj Gori. Izvor lista navodi da su njih dvojica razgovarali duže od sat vremena u jednom restoranu koji je bio pun gostiju, kao da nema nikakvih mera Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv pandemije kovida 19.

– Da, sastali smo se danas i razgovarali. Ne bih vam mogao reći ništa više od toga – rekao je ovim novinama Đeljošaj.

PROČITAJTE JOŠ: LELEK I JAUCI MAJKE IRENE J. (44): Uznemirujuće reči nakon saznanja da joj je ćerka nađena mrtva (INFO)

Rama je stigao kako bi “ubedio Đeljošaja da ne uđe u vlast koja je protiv Đukanovića”, koji je u vreme NATO agresije “mnogo zadužio Albance sa Kosova”.

– Sada je Đukanoviću važno da u vlast ne uđemo mi Albanci, jer je ubeđen da će ova nova vlast trajati kratko, a to je prilika za nove DPS varijante i kupovinu nekog od poslanika. Rama je premijer naše matične države, ali nije preterano cenjen među ovdašnjim Albancima i sumnjam da će ga Đeljošaj podržati – veruje nekadašnji funkcioner DPS-a.

Sada dolazak Rame nikom ne smeta, verovatno zato što je reč o čoveku koji je javno podržao Đukanovića uoči nedavnih parlamentarnih izbora. Rama je tada rekao da je “duboka i posebna povezanost dve bratske zemlje, dve sestrinske partije i moja povezanost s Milom Đukanovićem”, i da je “veoma veliki značaj za Albaniju i čitav region odluke koju narednih dana treba da donesu naša crnogorska braća i sestre”.

– Hvala što postojiš, dragi Milo, i to ne samo za Crnu Goru, nego i za Albaniju i Albance u Crnoj Gori, na Kosovu, svuda u regionu, za naš region kao celinu. Srećno, prijatelji! I, molim vas. pobedite za Crnu Goru i za sve nas – poručio je tada, između ostalog, Rama.

Socijalističku narodnu partiju zabrinjava ta činjenica da i dalje aktuelna vlast nije reagovala na informaciju da je premijer jedne strane zemlje nezvanično boravio u Crnoj Gori baveći se kadrovskim rešenjima buduće vlasti. Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović saopštio je da iznenadnu i nenajavljenu posetu Rame ocenjuje kao “neprijateljski akt prema građanima Crne Gore, koji su u neravnopravnim uslovima prvi put u svojoj istoriji uspeli da smene višedecenijsku vlast”.

– Ovo nije prvi put da se Rama pojavljuje kao mentor albanskih stranaka, što je potvrdio i direktnim mešanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore uoči parlamentarnih i lokalnih izbora, kada je pozvao svoje sunarodnike da glasaju za bivšu vladajuću koaliciju – rekao je Vuksanović.

I dok se vode javni i tajni pregovori oko raspodele ministarskih mesta u pobedničkim koalicijama, Đukanović se ne oglašava niti potpisuje predlog da mandatar nove vlade Crne Gore bude Zdravko Krivokapić. On je za premijera predložen potpisima 41 poslanika sa tri koalicione liste, istog dana kada je konstatovana nova parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore i za njenog predsednika izabran Aleksa Bečić, lider Demokrata. Đukanović je najavio da će u predviđenom zakonskom roku, do 23. oktobra, obaviti neophodne konsultacije za mandatara.

PROČITAJTE JOŠ: SPECIJALNI SRPSKI IZUM: Novak Đoković na Rolan Garosu sa srebrnom maskom (FOTO)

U međuvremenu, politički savet Nove srpske demokratije (NSD) saopštio je da je “neophodno što pre suspendovati Zakon o slobodi veroispovesti” i da buduća vlada “mora da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, poput onog potpisanog sa Rimokatoličkom crkvom”.

– Tek nakon tog čina treba pristupiti izradi novog zakona, iz kojeg će biti eliminisane sve tačke kojima se diskriminiše ne samo SPC nego i druge tradicionalne verske zajednice – navedeno je u zaključcima ovog političkog saveta.