POSAO U AUSTRIJI, PRIJAVITE SE! Ponuda za kuvare, konobare, ugostitelje…za kratko vreme zarada velika! (INFO)

horoskop

pixabay

Na austrijskim skijalištima traže se kuvari, konobari, recepcioneri, sobarice… Reč je o sezonskim poslovima, od 15. novembra, odnosno od 1. decembra do Uskrsa, zavisno od poslodavca i njegovih potreba. Radi se šest dana nedeljno, od 48 do 52 radna sata.

Stipe Erceg, hvarski ugostitelj sa dugogodišnjim iskustvom rada u inostranstvu, poziva sve željne angažmana da mu se jave.

“Radi se o sezonskim poslovima. Smeštaj i hrana su obezbeđeni”, kaže Erceg, i napominje da su poslodavci u Lehu, gde je i on sam radio u zimskim mesecima kada posla na Hvaru nema ni približno kao leti, obezbedili radnicima sezoncima čitav niz pogodnosti kako bi ih privoleli da im se stalno vraćaju.

”Glumac Nikola Kojo se seli iz Srbije – i evo zbog čega ću u lice da mu iscepam kartu”

“Većina austrijskih poslodavca svojim radnicima je omogućila u pola jeftinije skijaške karte ili kurseve jezika. Konkretno, savez vlasnika hotela i ugostitelja u Lehu je za radnike izborio povlasticu da uz predočenje “Lech carda” imaju popust na večere, piće, masaže, žičaru… Na sve načine se ljudi stimulišu da ostanu da rade”, kaže Erceg.

On pojašnjava da se ova vrsta rada nikako ne sme upoređivati s odlaskom mladih u Irsku ili Nemačku.”Oni koji odu da radei na skijališta vrate se kući za pet ili šest meseci, a kako ne moraju plaćati stan, hranu i režije, većina ih uštedi priličan novac.

Naravno, oni koji žele odraditi i letnju sezonu, slobodno se mogu angažovati kod istih hotelijera”, napominje Erceg.A kako se kreću plate? Može li se za pola godine rada dobro zaraditi u Austriji?

“S obzirom na to da su svi troškovi boravka radnicima pokriveni i da se svi prekovremeni radovi plaćaju – može. Pomoćni konobari su plaćeni od 1.500 do 1.700 eura neto. Šefovi sekcija u hotelu imaju plate od 1.800 do 2.000 mesečno”, objašnjava Erceg.

OSTROŠKI MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ: Problem u porodici nastaje kada žena izgubi ove dve osobine!

Radni staž u Austriji računa se za ostvarivanje penzije u toj zemlji, bez obzira što je reč o sezonskim poslovima.

“Gore se stvarno radi, ljudima zna biti psihički teško nakon kojeg odrađenog meseca, ali kad se sve sabere i oduzme, prođe se jako dobro. Steknete dragoceno poslovno iskustvo, jer su to odreda hoteli najviše kategorije, a donesete kući i priličnu ušteđevinu.

Radnicima su, što je takođe važno, obezebeđene trinaesta i četrnaesta plata”, objašnjava Erceg.

     

(Dnevne.rs /Kurir.rs /Izvor: Poslovni.hr)